Türkiye ’de Elektronik Sigara Neden Yasak?

Bunun en temel sebeplerinden birisi de hükumetimizin ve esenlik bakanlığımızın tütün ürünleri şeklinde bir oldukca zararı olan ve bağımlılık meydana getiren tekel ürünlerine karşı açtığı savaştır. Dünyanın derhal her yerinde e-sigara -tütün kullanmıyor bulunmasına rağmen- bir tütün ürünü olarak görülüyor. Bu da halk sağlığını korumak adına hükümetlerin elektronik sigarayı yasaklamasına niçin oluyor. İngiltere şeklinde gelişmiş ülkeler lüzumlu laboratuvar araştırmalarından sonrasında aslen reel sigaradan daha azca zararı olan bulunduğunu anlayarak üretim, satış ve kullanımını sıkı denetimlerle özgür bırakmıştır. Ülkemizde de aslen bu laboratuvar araştırmaları yapılabilse harbiden ak ile kara bir birinden kolaylık ile ayrılacaktır.


Eğer vatanımızda elektronik sigara niçin yasak sorusuna cevabınız “tütün lobisi” ve “tütün sigarası üreticileri” ise bir kere daha düşünmenizi öneririz. Çünkü daha ilkin de belirttiğimiz suretiyle pek oldukca sigara üreticisi e-sigaraya karşı duruş sergilese de pek bir çok da bu devrimin nimetlerinden yararlanmak niyetinde. Bu yüzden elektronik sigara yasağının gerisinde büyük sigara firmalarının bulunduğunu söylemek komplo teorisinden öteye geçemiyor.


Pek oldukca ülke, elektronik sigara mevzusunda tedirgin. Bunun sebebi elektronik sigaranın tıbbi ve ilmi açıdan etkilerinin bilinmiyor oluşu. Bu yüzden e-sigaranın vatanımızda de yasak olması yada satışının sınırlandırılması doğal.


Ülke Ülke Elektronik Sigara Yasakları…

Peki hangi ülkede elektronik sigara yasak? Çin, ABD, İngiltere, Kanada ve Avrupa Birliği, elektronik sigara kullanmanın özgür olduğu ülkelerden. Bu ülkelerdeki denetimin sıkı olması, hükumetlerin öteki ülkelere bakılırsa daha özgür davranmasını sağlıyor. Ayrıca bu ülkelerde cihazları kullanmak özgür bulunmasına rağmen üretim ve satışlarla alakalı kanunlar son aşama sıkı.


Güney Amerika, Çin Dışındaki Asya Ülkeleri, Rusya e-sigara satışının yasak olduğu ülkeler içinde geliyor. Ülkemizdeyse e-sigara yasaklarının temelinde sağlıkla alakalı endişeler yatıyor. Arap Ülkeleri, İran, Afrika ve Avustralya’da ise elektronik sigaralarla alakalı sınırlayıcı kanunlar yok.