Elektronik sigara dünyasında son zamanlarda pod e-sigara modellerine olan alaka artıyor bulunmasına karşın, mod elektronik sigara modellerinin kemik bir tüketici kitlesi bulunuyor. Yoğun buğu ve aroma istek eden mod elektronik sigara kullanıcıları kendi coil (bobin) sarımlarını yaparak hem coil harcamasını mühim seviyede indiriyor aynı zamanda cihazlarından elde ettikleri yoğun buğu va aromanın tadını çıkarıyorlar. Eğer siz de bir mod elektronik sigara kullanmaya başlayacaksanız, bu cihazların mod ayarı yapılarak kullanıldıklarının farkına varmışsınızdır. Peki mod elektronik sigara modellerinde mod ayarı iyi mi yapılır?


Mod E-Sigara / Mod Elektronik Sigara Nedir?


Vaporesso Polar

Elektronik sigara dünyasında, çoğunlukla mod elektronik sigara olarak malum mod e-sigaralar bazen elektronik nargile ve sub – ohm elektronik sigara şeklinde isimlerle anılıyorlar. Kafanızın karışmasına asla gerek yok; düşük kuvvetli mod elektronik sigaralar daha yoğun buğu verirler. Atomizer coil kısmının karşılaşmış olduğu bu düşük direnme, mod elektronik sigara modellerinin “sub ohm” olarak da anılmasına da niçin oluyor. Elektronik nargile ise bu cihazlar yoğun ve fazla buğu verdikleri için verilmiş olan bir isim.


Mod elektronik sigara modelleri, isimlerini içim modunun ayarlanabiliyor olmasından alırlar. Gerek mekanik mod cihazlarda gerekse yeni nesil elektronik sigara modellerinde kullandığınız e-likit içeriğine ve içim şeklinize (e-sigaranızdan düzgüsel sigaranın dumanı kadar buğu elde etmek isteyebilirsiniz yada halka aleni alanlarda fazla buğu tercih etmeyebilirsiniz) bakılırsa değişik içim modları içinde ayarlamalar yapmanız olası. Günümüzde Vaporesso Revenger şeklinde yeni nesil mod elektronik sigara modellerinde bu ayarlamalar rahat düğmeler ve monitör yardımıyla yapılabiliyor. Elbette bunu elde eden şey ise OMNI Board 2.0 İşlemci altyapısı.


Şimdi mod elektronik sigara kullanmaya yeni başlayacaklar için mod ayarı iyi mi yapılır sorusunu cevaplamaya çalışalım.


Mod Ayarı Nasıl Yapılır?


Yeni bir mod kullanıcısı için ilk adım, mod ayarlarını tanımaktır. Mod elektronik sigaraların arayüzlerinde çoğu zaman “ByPass”, “TCR”, “TC”, “Power Mode” şeklinde değişik modlar bulunur. Zaten bu tipteki e-sigaralara adını veren de bu içim modlarından dilediğinizi seçebiliyor olmanızdır. Mod ayarı iyi mi yapılır? İlk adım; içim modlarının karakteristiklerini bilmek.


Doğru mod ayarı size uzun soluklu bir kullanım sunarken e-sigaradan elde edeceğiniz buharın özelliği hakkındaki da pek fazlaca şeyi ayarlayabilmenizi sağlar. Mod ayarı yapmak için bununla birlikte watt – ohm – amper kavramlarına hakim olmalı ve bir e-sigaranın temelde iyi mi çalıştığını bilmeniz gerekiyor. Bunları bildiğinizde kullandığınız coil yapısına ve isteiğinize bakılırsa mod ayarı yapmanız olası olur. Mod ayarı iyi mi yapılır? İkinci adım; içim modlarına ayrıca watt dereceleri, e-sigaranın emek verme şekli ve coil tellerini – atomizerleri tanımak.


Son olarak, kullandığınız mod elektronik sigara hakkındaki da malumat sahibi olmalısınız. Pek fazlaca kişi, fazla buğu elde etmeyi yada değişik içim modlarını umursamazlar. Buna karşın, yüksek watt değerlerindeki detaylı mod cihazlardan da vazgeçmezler.


Şimdi adım adım mod ayarı iyi mi yapılır sorusunu yanıtlamaya başlayalım…


Mod Ayarı Nasıl Yapılır? İlk Adım: İçim Modlarını Tanımak


Elektronik sigaralarda her içim modu her atomizer – coil altyapısı için müsait olmayabilir. Mod ayarı yapmadan ilkin bilmeniz ihtiyaç duyulan şeyler şunlar;


Farklı içim modları, mod elektronik sigaraların hafızalarında yüklüdür. Genellikle RBA, RDA, RDTA ve benzeri atomizer coil yapıları ile kullanılırlar. Yine de hazır coil kullanan mod elektronik sigaralarda da içim modunu ayarlayabilirsiniz.


İçim modlarında kullandığınız coil, coil teli (titanyum “Ti”, paslanmaz çelik “SS”, Nikel “Ni” şeklinde) ve cihazınızın sağlayabildiği watt kıymeti mühim rol oynar. Kendiniz için en sıhhatli mod ayarını değişik içim modlarını deneyerek ve kendi araştırmanızı yaparak öğrenebilirsiniz.


Seçeceğiniz içim moduna bakılırsa bununla birlikte kullanacağınız e-likit içeriğine de dikkat etmelisiniz. Şimdi teker teker mod elektronik sigara içim modlarına göz atmaya başlayalım.


TC Modu: TC Modunda mod elektronik sigaranızdan elde edeceğiniz buharın sıcaklığını ayarlayabilirsiniz. Bu yüzden bu içim modu “Temperture Control” ismini alır. TC Modunda buhara ayrıca, atomizer coil de belirlediğiniz sıcaklıkta dengelenir. Bir elektronik sigarada ısı arttıkça coil telinin direncini azaltan mekanizmaya TC ismi verilir. Böylece daha yoğun buğu elde edebilirsiniz. Günümüzde sıcak buğu sağlayabilen pek fazlaca aygıt var. Ancak coil pamuğunuzun yanmaması için, içim modunu 230 dereceden yüksekte tutmamanızı öneririz.


ilk olarak Evolv adındaki bir e-sigara üreticisi tarafınca 2014 Yılında kullanıcılara sunulan bu özellik, ondan sonra pek fazlaca müstahsil tarafınca kopyalanıp kullanıldı.


TCR Modu: TCR mod da e-sigaralar için bir tür sıcaklık test modudur. Ancak TCR modu buğu sıcaklığına ayrıca coil telinin de sıcaklığını durağan tutar. Bu da aynı sıcaklıkta ve watt değerinde bir kereliğine daha uzun zaman buğu çekimi yapmanızı sağlar.


TCR içim modu yardımıyla bununla birlikte atomizer içindeki coil yapısını daha uzun zaman kullanabilirsiniz. TCR, “Tempurture Coefficent of Resistance” anlama gelir ve TC içim modu tiplerinin bir alt koludur ve tamamen coilin ve e-sigaranın faal bir biçimde buğu vermesini elde eden bir içim modunun adıdır. İnternet üstünden ve muhtelif kaynaklardan kullandığınız coil teline ve elektronik sigaraya bakılırsa müsait TCR mod ayarlarını bulabilirsiniz.


ByPass Modu: Çoğu yeni nesil elektronik sigara modelinde buğu ısısı ve öteki unsurların bir çip vasıtası ile test edildiğinden laf etmiştik. Mod elektronik sigara modellerinin ilk versiyonlarından birisi olan mekanik mod e-sigara cihazlarında ise enerji kaynağından atomizere giden elektrik enerjisinde bir çip denetimi olmaz. İşte yeni nesil modlarda pilden atomizere geçen enerjinin bir denetime takılmadan geçmesini elde eden içim moduna ByPass modu ismi verilir. Bu içim modu, yeni mod kullanıcılarına fazlaca önerilmez.


Power Modu (Wattage Mode): Bu modda, elektronik sigaranın pilinden atomizere istediğiniz derecede enerji geçebilir. Bu içim modu pek fazlaca açıdan ByPass moduna benzer. Kullandığınız coil telinin direncine bakılırsa (ohm değerine bakılırsa) pillerden atomizere geçen elektrik enerjisinin miktarını bu biçimde ayarlayabilir ve böylece cihazınızın ve bataryanızın kullanım ömrünü arttırabilirsiniz.


Ni200, Ti, Ve SS İçim Modları: TCR modlarının alt kategorileri olan bu içim modları, kullanılan coil teline bakılırsa farklılık gösterir ve derhal her mod sigarada kayıtlıdır. Dilerseniz buradaki linkten hangi içim modunun hangi coil teli için müsait bulunduğunu kendiniz de görebilirsiniz.


Ni200: Nikel tel ile sarılmış coil telleri için kullanılan içim modudur.


Ti: Titanyum coil telinin kullanıldığı içim modudur. Titanyum, aşırı ısınması zorluk derecesi yüksek bir materyal olduğu için, bu içim modu da popüler olarak mod elektronik sigara kullanıcıları tarafınca tercih edilirler. Özellikle TC içim modu için titanyum coil teli tercih edilir.


SS: İngilizce “Stainless Steel” kelimelerinin kısaltımış hali olan SS, değişik versiyonlara haiz bir içim modudur. Kendi arasında 304, 316, 316L şeklinde sınıflara ayrılırlar. Genellikle mod elektronik sigara kullanıcıları tarafınca en fazlaca tercih edileni SS316L’ dir.


Mod Ayarı Nasıl Yapılır? İkinci Adım: Watt / Amper / Volt / Ohm Nedir?


Kullandığınız mod elektronik sigaradan en çok keyif almak isterseniz, değişik içim modları hakkındaki malumat sahibi olmalısınız. Buna ayrıca bir mod cihazda watt derecesini arttırdığınızda pillerden – bataryadan atomizer coil’e geçen elektrik enerjisinin arttığını, ohm seviyesinin yükseldikçe coil’ in enerjiye direnme göstediğini ve düşük ohm’ un bilhassa yoğun buğu isteyen kullanıcılar tarafınca tercih edildiğini bilmelisiniz. Peki bütün bu watt, ohm, amper ne algılama geliyor?


Watt, bir elektrik enerjisi norm birimidir. Elektrik üreten bir cihazın ürettiği elektrik enerjisi miktarı, watt ile ölçülür.


Ohm, her maddenin elektrik akımına karşı gösterdiği bir direnme laf konusudur. Maddelerin elektrik akımına karşı gösterdiği bu direnme, ohm ile anlatım edilir. Elektronik sigaralarda, atomizer coil’ in ohm derecesi düştükçe, pil ve bataryadan atomizer coil’e geçen akım miktarı artar. Daha fazlaca ısınan coil daha fazlaca buğu üretir.


Amper: Amper bir elektrik kablosunun en minik kısmından bir saniyede geçen akım miktarına verilen isimdir. Genellikle durağan bataryalı e-sigara modellerinde batarya, mAh kısaca “mili-amper per hour” olarak isimlendirilir. Bir e-sigarada mAh seviyesi ne kadar yüksekse batarya da o kadar kuvvetlidir.


Volt: Volt ise elektronik sigaralarda tekrar pillerle alakalı bir terimdir. Dilimize tansiyon anlamına gelen volt, bir pilin iki kutbu arasındaki tansiyon farkına verilen isimdir.


İçim modlarında bizi bu terimlerden en fazlaca ilgilendiren kısımlar ise Watt ve Ohm’ dur.


Sigara İçim, Nargile İçim Modu Ve Elektronik Sigara


Üst bölümde değişik içim modlarının değişik coil telleri ile ilişkili olduğu için laf etmiştik. Ancak sigara içimi yada nargile içimi de birer içim modu olarak adlandırılabilir. Peki elektronik sigaranızdan sigaraya benzer bir içim yada nargileye benzer bir içim elde etmek için neler yapmalısınız?


Sigara içimi, çoğu zaman daha düşük watt isteyen ve içenin sigaraya benzer bir tecrübe elde etmiş olduğu içim modudur. Eğer bir mod elektronik sigara kullanırken sigara içimi modu istiyorsanız, watt derecesini düşürmeniz, atomizer coil’ in hava yayınlarını birazcık daraltmanız ehil olacaktır. Yüksek watt’lı cihazlarda ohm derecesini (direnme) arttırarak da sigara içimine benzer bir içim sağlayabilirsiniz.


Sigara içimi ve nargile içiminde dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan şey şudur; ohm derecesini düşürdüğünüzde bataryadan coil’ e geçen enerji miktarı teli süratle ve fazla miktarda ısıtır. Bu yüzden fazla ve yoğun buğu isteyenler ohm derecesi düşük atomizer coilleri destekleyen sub ohm elektronik sigaralar kısaca mod elektronik sigaraları kullanırlar.


Sigara içimi için ise tersi bir vaziyet geçerlidir; ohm yüksektir ve elektronik sigaranız daha azca buğu üretir; kısaca coil teli daha uzun zamanda ısınmış olduğu için daha azca oranda buğu meydana gelir.


Mod Ayarı Nasıl Yapılır? Üçüncü Adım: Kendi E-Sigara, Coil Ve Atomizerinizi Tanımak


Mod ayarı yapanların daha fazlaca RDA, RBA, RDTA şeklinde kendinden sarımlı atomizer coil kullandıkları bir gerçek. Ancak hazır coil yapıları için de içim modları ayarlanabilir. Bunun için tek yapmanız ihtiyaç duyulan bir elektronik sigara, coil yada atomizer alırken dikkat etmektir. Genellikle ürün açıklamalarında ve internetteki öteki kaynaklarda bu coil, atomizer tank ve elektronik sigaraların ne amaçla kullanıldıklarına dair ifadeler bulunur.


Ohm derecesi 1.0’ dan düşük olan atomizer coiller için sub – ohm ifadesi kullanılabilir. Bu, o coil – atomizerin yüksek buğu meydana getirmek için ülkü bulunduğunu gösterir. Buna ayrıca derhal her coil ve atomizerin gerek kutusunda gerekse ürün açıklamasında hangi içim modu için ülkü olduğu, hangi watt aralıklarında fazlaca daha iyi kullanılabildiği belirtilmektedir. Zaten yazımızın önceki kısımlarında düşük ohm derecesinin daha yüksek buğu elde etmek için lüzumlu olduğu için laf etmiştik.


Aşağıda sizler için sitemizde de satışa sunulan muhtelif coil örnekleri bulunuyor.


Joyetech SS316 Atomizer Başlığı: Coil yapılarında paslanmaz çelik (Stainless Steel) sık sık kullanılır. Joyetech SS316’ da da vaziyet değişmemiş. Paket içeriğinden 5 tane coil çıktığını, bunların değişik ohm derecelerine (değişik içim modlarına) haiz olduğu görülebilir. Paket içeriğinden çıkan 1.5 Ohm’ sevinç coil; sigara içimi için idealdir. Buna ayrıca aynı paket içinden çıkan 0.25 Ohm’ sevinç coil, nargile içimi için daha uygundur. Linkten ürünün açıklamasına bakmış olduğunuzda da ihtiyaç duyulan detayları görebilirsiniz.


SMOK TVF8 ve türevi coillerin ise daha düşük ohm seviyelerine yardımcı verdikleri dolasıyla daha yoğun buğu meydana getirdiklerini internet sitemizdeki coil ürünlerini inceleyerek kendiniz de görebilirsiniz.


Watt seviyesi çoğu zaman mod elektronik sigaraların performansını imlemek için kullanılır. Bu seviye, bir mod e-sigara aletinin üretebileceği en çok watt seviyesini gösterir. Örneğin Vaporesso Target Pro 75W, 75 Watt’ lık bir güç üretebilir. Küçük bir uyarı; çoğu zaman yoğun buğu elde etmek için 80 – 100 watt içinde bir kıymet ehil olacaktır. Günümüzde 225 watt’ a kadar çıkabilen mod cihazlar bulunuyor olsa da cihazlarınızı sınırda kullanmamanızı öneri ediyoruz.