Elektronik sigara, tütün mamullerine olan bağımlılıktan kurtulmak veya zararlarını azaltabilmek için tasarlanmış cihazlardır. Yapay, pilli, e-sigara, yalancı ve likit sigara şeklinde birçok adı bulunan bu elektronik sigaralar, reel sigaralarda farklıdır. Başta elektronik olmasından ötürü bu sigara dumansız ve buharlaşma özelliğine haiz bir cihazdır. E-sigaranın en mühim parçası hava sensörleridir.


Elektronik sigaralar ek olarak teknolojik açıdan da düzgüsel sigaralardan ayrılır. Çünkü düzgüsel sigara içinde ne olduğu son zamanlarda tütün dışı maddeler ile giderek yabancılaştığından ötürü kullananları her açıdan tehdit etmeyi sürdürürken e sigaralar ise tamamen naturel meyve aromalarından üretildiklerinden herhangi bir esenlik tehdidi oluşturmaz.


Elektronik sigaraların bunun yanı sıra sert içimlik olarak buğu düzeyi fazla olduğu için da bilhassa duman altı olmak isteyenler de çoğunlukla tüketilmeleri bu özelliğinden dolayıdır. Bunun haricinde naturel tropik meyve aromalarının özlerinden olup biten naturel bir halde laboratuvar şartlarında kimyevi madde olmadan üretildiklerinden çok natürel içecekler arasındadır.

 

Elektronik Sigara İçeriği


Alkaloit sıvısı etanol, su, aroma, glikol ve nikotinden oluşmaktadır. Normal sigaraya bakılırsa kanserojen maddeler barındırmayan e-sigaralar, nikotin düzeyine bakılırsa farklılık göstermektedir. Bu sebeple de düzgüsel sigaradan elektronik sigaraya geçenler, kendilerine sigara değişiklik yapma izlenimi uyandırmaması için sürekli kullandıkları sigaraların nikotin oranına bakılırsa e-sigaraları tercih etmelidirler. Elektronik sigara ile kullanılmakta olan nikotin, sıfır nikotin düzeyine oldukca huzurlu bir halde düşürebilmektedir.


Elektronik Sigara Nasıl Çalışır?


E-sigaralar tek bir hareketle süratli bir halde birbirlerine ihtar ileterek ana maddelerden kabul edilen alkaloit sıvısını buharlaştırmaktadır. Öncelikle sigara çekildiğinde hava sensörü bunu algılayıp entegreyi harekete geçirmektedir. Entegreler süratle akımı başlatarak buharlaştırma işlemi gören ‘’Atomizer’’ kısmına akımı iletmektedir. Atomizer bölümündeki tugsten-wolfram teli süratle ısınarak münasebet durumundaki alkaloit sıvısını buharlaştırmaktadır. Böylelikle oluşan buğu, hava ile birleşerek çekilmektedir.


Elektronik Sigara Çalışma Mantığı


Elektronik sigara emek verme mantığı tiryakilere hususi olarak tasarlanan pille emek vererek içerisindeki likitin dumanı buğu olarak dışarıya verilmesiyle çalışan sistemdir. Sigara bağımlılığı oldukca yoğun olan devletimizde ciddi zararlar ve bağımlılık laf mevzusu olduğundan hayatın güvende olabilmesi adına üretilmiştir. Elektronik sigaralar 2 kısımdan oluşmaktadır. Pil, kartuş ve atomizer olarak adlandırılmaktadır. E-sigara kullanımına başlandığı vakit düzgüsel sigarayı aramayacaksınız.


Sigaraların verdiği yüksek ve ciddi kanserojen zararlardan kurtulmuş olacaksınız. Siz de sigara tiryakiliğinden, karbon monoksit ve zararı olan maddelerden kurtulmak dilerseniz elektronik sigara almalısınız. Ayrıca ateş ve köz şeklinde sistemle çalışmadığından ötürü yangın şeklinde tehlikeli vakalarla karşılaşmazsınız. Dikkat edilmesi lüzumlu vaziyet ise oranları ayarlayarak ondan sonra az az nikotinsiz likitlere geçiş yapmaktır.


Elektronik sigaranın haricinde devamlı sigara içmekte davranış durumuna gelmemelidir. İlk zamanlarda zorlanmalar olmakta bunun içerisine günde 3 taneye kadar kullanması uygundur. E sigaranın kullanması oldukca kolaydır. Kullanılan likitler her ortam arasında buharla birlikte çalışır ve kullanım kolaylığıyla avantaj sağlar. E-sigara kullananlar sigarayı bıraktıklarını ve ciğerlerde ciddi olarak rehavet bulunduğunu belirtirler.


Nikotinsiz likitler de olduğu için zaman içinde sigaradan nefret ederek tiryakilikten kurtulmuş olacaksınız. Eşiniz ve sevdikleriniz tarafınca sigara içiliyor ve kokuyoruz diye şikâyet almayacak onlarında yanında rahatça oturabileceksiniz.


Elektronik Sigara ve Likit


Elektronik sigarayı elektronik icra eden ve sigara bağımlılığın en aza indirgeyen mühim bölümü içerisine konulmuş olan likittir. Bu likit dışarıdan bakılmış olduğu vakit basit bir sıvı olarak algılanabilmektedir.


Likitler hazır bir halde alınacağı şeklinde evde de yapımı oldukca basittir. Ancak e-sigarayı yeni kullanacak kişilerin evde likit yapımı şeklinde işlemde bulunması pek doğru değildir. Bunun nedeni de dışarıdan alınan maddelerin hangi dozda yapılacağı, en doğru likit yapımında nelerin icap ettiğinin bilinmesidir. Likitler, herhangi bir aroma olmadan alınacağı şeklinde karpuz, çilek, elma, kavun şeklinde meyve aromalılar olarak da alınabilmektedir.


Normal Sigaranın bırakılmasında E-Sigaranın Etkisi


Özellikle uzun süredir elektronik sigara kullananlar için ansızın sigarayı bırakmanın yada sigara sayısını azaltmak pek olası değildir. Ancak e sigaradaki geniş nikotin aralığı, nikotin bağımlılığından kademeli bir halde kurtulmayı amaçlamaktadır.


Elektronik sigara, içimi sırasında reel e-sigara hissiyatı sağlamaktadır. Ağızda oluşan buğu ve pratik yapısıyla sigara oldukca benzemektedir. Böylelikle e-sigara, hissiyat açısından sigarayı size aratmamaktadır. E-sigaralar likitle çalışmaktadır. Likit bileşenleri de bitkisel gliserin, propilen glikol, aromalar ve nikotindir. Bitkisel gliserin ve propilen glikol içerikli olup vücuda herhangi bir ziyanı bulunmamaktadır. Aromalar da e-sigara içimini zevkli hale getirmektedir. Nikotin de sıvı formda ve vücudun nikotin ihtiyacını giderebilmek için bulunur.


E-sigara içen adam ve kadın


Elektronik sigaranın en çokca seçilme nedenlerinden biri de arasında kanserojen madde veya zifir,  karbon monoksit şeklinde vücut için zararı olan bileşenlerin olmamasıdır. Normal sigara içiminde ne nikotin oranını ne de içinde olan zararı olan maddeler oranını belirlersiniz; ama e sigara kullanımında bunu tamamen siz kararlaştırırsınız. Elektronik sigaraların faydası oldukca yönlüdür. Kişiler hem daha sıhhatli olduğu için elektronik sigarayı tercih ederler.


Birçok e sigara kullananlar, sigarayı bıraktığını ve daha sıhhatli ve sevinçli hissettiklerini belirtirler. Ayrıca, sigara içiminde çevrede olan kişilere de zarar verirken, e sigara da etrafta olan insanlara zarar vermezsiniz. E-sigara yararları ile sigara kullanımında oluşan riskleri en aza düşürmektedir. Bu sayede e-sigara kullanması oldukca zevkli duruma gelir.