Elektronik Sigara kullanması ile bireyler sigaranın verdiği zararlardan kurtulurken bir taraftan da değişik aromalar deneyimleyerek sigarayı bırakma dönemini daha zevkli biçimde yaşayabilmektedirler. Piyasada yüzlerce değişik aromalarda likit bulunmakta ve kişiler kendi damak zevklerine gore diledikleri e-likiti tüketmektedirler.


E sigaralarda coil ve atomizer olarak adlandırılan parçalar bulunmaktadır. Yanlış kullanım sonucu, kimi vakit e-sigaranızı kullanmak çile haline dönüşebilmektedir. Özellikle, bireyler daha kullanışlı olduğundan hazır coilleri seçmektedir. Piyasada en yaygın olan elektronik sigara coil markaları; Smok coil, Vaporesso Coil, Joyetech coil ve Eleaf coil şeklindedir. Hazır coillerinin hepsinin üstünde rezistans doğrusu mukavemet değerleri ve tavsiye edilen Watt seviyesi belirtilir.


Kimi vakit bireysel kullanım hatalarımızdan kimi vakit da mekanik hatalardan ötürü coiller ile alakalı problemler yaşayabilmekteyiz. Bu yazımızda, coilleriniz iyi mi kullanılması icap ettiğini ve atomizerde oluşan likit sızması seçimi istenmeyen durumlarda neler yapmamız icap ettiğini ayrıntılı bir biçimde anlatacağız.


Coilimden Likit Sızıyor, Ne Yapmam Gerekiyor?

Likit sızma durumu çok can bunaltıcı olabilir. Ancak, süratli müdahaleler ile bu durumu oldukca süratli çözüme kavuşturabiliriz. Örneğin, Smok coil inizden likit sızmaktadır. Bu durumda sırayla yapmanız gerekenler;

ilk olarak atomizerinizi elektronik sigaranızın gövdesinden ayırın. Daha sonrasında atomizerinizi (atomizer cinsine gore değişebilir) alt kısmından gevşetin ve parçalarına ayırınız.

Coilinizi atomizerden ayırın.

Coil üstünde bilhassa pamuğunun çok ıslak; hatta pis bir yapısının bulunduğunu ayrım edeceksiniz.

Bir peçete desteği ile coil’in alt kısmında bulunan parçayı ayırınız. Bu işlemi yaparken, coilinizin ortasında bulunan siyah bölüme yada arasında bulunan tellere dokunmamanız önemle rica olunur.

Kuru bir peçete ile coil’in alt kısmında gözüken pamuğu hafif dokunarak, pamuktaki fazla likitin peçete tarafınca emilmesini sağlayın.

Daha sonrasında coilin orta kısmında bulunan boşluğa doğru süratle üfleyiniz. Bu biçimde coilinizin iç kısmını da temizlemiş olmuş olursunuz.

Bu muamele yardımıyla hem coilde bulunan fazla likiti almış olmuş olursunuz bununla beraber coil temizliğini yapmış olmuş olursunuz. Bu işlemi muayyen süreçlerde tekrarlamanız, elektronik sigaranızdan almış olduğunuz performansı da arttırır.

Son olarak coil in evvelinde çıkarmış olduğunuz parçayı yeniden geri takıp; atomizerinize yeniden monte ediniz.

Atomizerinizi, elektronik sigaranızın bataryasına yeniden takıp likitinizi doldurunuz. Likiti doldurduktan 10-15 dakika kadar bekleyiniz.

Elektronik sigaranız yeniden kullanıma hazırdır. Likit sızması şeklinde bu durumlar yaşamanız halinde, bu işlemleri yaparak elektronik sigaranızdan tam performans alabilirsiniz.



Hazır Coil Kullanıcısıysanız Dikkat Etmeniz Gerekenler

Ilk olarak coilinizi atomizere takarken çok dikkat etmeniz gerekmektedir. Örneğin, Vaporesso coilinizin ortasında bulunan contaların atomizere tam oturduğundan güvenilir olunuz.

Daha sonrasında coilinizi atomizere vidalama işlemi yaparken gevşek bırakmamaya itina gösteriniz.

Genel olarak bireyler hem daha basit kullanıma haiz olduğundan bununla beraber daha yüksek Watt lara çıkabildiğiniz için tercih nedeni olarak hazır coiller kullanmaktadır.

Her coilin üstündeki rezistans değerine dikkat etmeli ve tavsiye edilen Watt ayarını okuyarak batarya gücünü, coil’in özelliğine gore ayarlamanızda yarar var.

Bütün hazır coiller, elektronik sigara firmaları tarafınca el değmeden yapınak standartlarına müsait biçimde üretilmektedir. Bu nedenle likit sızması şeklinde problemler çoğu zaman kullanım hatalarından kaynaklanmaktadır. Ancak, bu biçim sorunların önüne alınacak minik önlemlerle ile geçebiliriz.

Daha Verimli Elektronik Sigara Kullanımı için Coil Ve Atomizerler Hakkında Bilinmesi Gereken Teknik Bilgiler

Özellikle gelişmiş ve ileri seviye teknolojiye haiz elektronik sigaralar temelde iki parçadan oluşmaktadır: atomizer ve batarya. Atomizerler ise çoğu zaman üstten doldurmalı ve alttan ise iki tane hava kanalına haiz olan parçalardır.


Bu hava kanalları çoğu zaman manuel biçimde değiştirilmekte ve kimi vakit gevseme vb durumlarda likit sızıntısına niçin olabilmektedir. Atomizeriniz yada coilinizden bu biçim durumlar yaşamamak adına aşağıdaki maddelerde geçen uyarılara dikkat etmenizde yarar var.

Likit doldurma periyodu çok önemlidir. Atomizerinize likitinizi doldururken, bilhassa ortada bulunan hava kanalına likit sıçratmamaya yada akıtmamaya itina gösteriniz. Aksi taktirde hem atomizerden likit sızabilir bununla beraber e sigaranızı kullanırken ağzınıza likit sıçrayabilir.

Coilinizi atomizere monte ederken gevşek bırakmadığınız, tam takılı olduğu için güvenilir olunuz. Eğer atomizerinizin vidasından herhangi bir diş atlayıp monte ederseniz, cihazdan tam verim alamazsınız. Bu nedenle, likit sızdırma/akıtma şeklinde durumlarla karşılaşırsınız.

Özellikle elektronik sigaranızı kullanmadığınız zamanlarda yada uyumadan önce, hazneyi full doldurmamaya itina gösteriniz. Aksi taktirde, kullanmadığınız zamanlarda fazla likit yüklenmesinden ötürü, coilde bulunan pamuk gereğinden fazla likit emmiş olacaktır.

Eğer coilinizi oldukca uzun zaman süresince kullanıyorsanız, değişik bir coile geçmenizde yarar var. Her coilin muayyen bir kullanım ömrü vardır, muayyen bir müddet sonra ehil performansı alamadığınız durumda yedek coile geçmenizde yarar var.

Bir öteki mühim faktör ise elektronik sigaranızı kullanmadığınız zamanlarda hava kanalını kapatmanız coilinizin ömrünü uzatacaktır. Böylece pamuğun hava ile temasını keserek likit emme dönemini yavaşlatmış olmuş olursunuz.



Coil Tercihiniz  RBA (Rebuidable) yada RTA Atomizer Kullanıcısıysanız Dikkat Etmeniz Gerekenler Teknik Donanımlar

Kimi elektronik sigara kullanıcıları hazır coil kullanmak yerine kendi coillerini kurmayı tercih edebiliyorlar. Böylece bireyler pamuk ve rezistans tellerini kendi tercihlerine gore seçerek, coill’erini kişiselleştirmektedirler.


Ancak RBA yada RTA Atomizerlerde pamuk kısmını şayet azca koyarsanız, fazla likit atomizere nüfus edeceği için hava kanalına sızabilir. Bu nedenle, likit sızma oranları artabilir. Bu nedenle, atomizerinize pamuğu sararken yeteri kadar pamuk koydunuzdan güvenilir olunuz.


Elektronik sigara kullanırken bireylerin en oldukca karşılaştıkları sorunlardan birisi de kullanım sırasında yaşanmış olan sıçratma sorunsalıdır. Bu durumun birçok nedeni olabilmektedir. Yine coildeki pamuğun fazla likit absorbe etmesi yada yanlış likit dolumundan ötürü sıçratma sorununa niçin olabilir.


Likit sıçratması yaşamamak adına, ya coili atomizerden çıkararak, kuru peçete sayeinde fazla likiti alarak kurumaya bırakabilirsiniz. Özellikle bir sıcaklık tutmanıza gerek yoktur. Coilinizin kendi haline kurumaya bırakmak, parçalarına zarar gelmesine engellemiş olmuş olursunuz.


Bir öteki hal çaresi ise, elektronik sigaranızın tuşuna basarak atomizerin orta kısmından süratle üfleyebilirsiniz. Böylece fazla likit, bu muamele ile dışarı aktarılacaktır. Ancak bu işlemi yaparkan esigara’nızın ateşleme tuşuna uzun uzun basmayın. Ayrıca her bir basma işlemi içinde bir müddet bekleyiniz. Art arda süratli ateşlemeler, elektronik sigaranızın coilinin yanmasına niçin olabilir.


Son olarak, kimi vakit likit sıçraması yada sızıntısı kullanılan e-likit çeşitlerinden kaynaklanmaktadır. Mod elektronik sigaralar için müsait olan/tavsiye edilen likitler çoğu zaman yüksek VG oranına sahiptir. Eğer PG payı yüksek likit kullanırsanız, bu konum hem boğazınıza bununla beraber coilinize zarar verir.


Yüksek miktarda PG ye haiz e-likit kullanmak boğaz tahrişine niçin olabilir. Bir öteki konum ise, PG maddesi VG ye oranla daha akışkandır. Bu da likitinizi daha akışkan yapar. Fazla akışkanlık ise, likitin atomizerden sızmasına niçin olacaktır. Genel olarak e-likit satın alırken p-g oranlarında VG ye haiz likit seçmeniz, biçim durumların önüne geçecektir. Böylece, elektronik sigaranızdan daha yüksek performans almanızı sağlayacaktır.