Elektronik sigara kullanması son aşama basit ve ergonomik yeni nesil sigara modelidir. Ancak bilhassa yeni başlamış olan bireyler için kimi vakit birtakım terimler kafa karıştırabilmektedir. “Ohm” ise bu terimlerden birisidir. Bu terimlere başat olmak elektronik sigaramızı daha bilgili ve doğru kullanmak adına son aşama önemlidir. Ohm, bizlere fiziği anımsatsa aslen elektronik sigara kullanması esnasında çok da kafa karıştırıcı değildir. Ohm değerinin yüksek olması yada düşük olması ne anlatım eder şeklinde soruların yanıtları son aşama basittir. Bu yazımızda temel olarak “Elektronik Sigara Ohm Ne İşe Yarar?” sorusuna en yalın ve anlaşılır şekliyle yanıtlayacağız.


Elektronik Sigarada “OHM” Nedir?

Eğer kalem elektronik sigara kullanıyorsanız çoğu zaman herhangi bir ayar yapmanıza çoğu zaman yoktur. Ancak tekrar de bu biçim e sigara modelleri dahi birden değişik coil tipi ile uyumludur. Özellikle coil seçerken ohm kıymetini test etmeniz son aşama önemlidir. Bu nedenle, hangi e sigara modeline haiz olursanız olun coil yada yedek coil alırken evvela ohm kıymetini test etmeniz son aşama önemlidir.


Ohm kıymeti, elektronların bir iletici ile aktartılması durumudur. Elektronların bir yerden değişik bir konuma gönderilmesi niteliğinde oluşan direnme için kullanılan terim “ohm” dir. Bu nedenle birtakım yerlerde coil “ohm kıymeti” yada “direnme seviyesi/rezistans kıymeti” şeklinde terimler de kullanılmaktadır.

Genel olarak ohm kıymeti ve buğu kapasitesi içinde ters orantı bulunmaktadır. Ohm kıymeti düştükçe cihazınızdan alacağınız buğu artacaktır. Örneğin, coil ohm kıymeti 0.6 yada 0.5 olduğunda buğu performansı yüksek olacaktır. Bu biçim ohm değerleri, nargile içim modelini seven elektronik sigara kullanıcılarının tercihleri içinde yer almaktadır.

Elektronik sigara çeşitleri coil ile çalışmaktadır. Coil ise pamuk ve telden oluşmaktadır. Coil içinde bulunan tel ise modeline nazaran farklılık gösterebilmektedir yada daha kalın & ince olabilmektedir. Bu farklılıklar doğrultusunda, coil rezistans kıymeti kısaca ohm kıymeti değişim göstermektedir. Temel olarak bilinmesi ihtiyaç duyulan bilgi “sub ohm çekim” ve “MTL çekim” terimleridir.


Sub ohm, bilhassa tank & mod elektronik sigara modelleri (klasik elektronik sigara modelleri) ile karşımıza çıkan terimdir. Basitçe, sum ohm terimi cihazınızdan çıkan yoğun buharı temsil etmektedir. Eğer nargile içimi, kısaca bolca buharlı bir çekim istiyorsanız bu durumda satın alacağınız coil ohm değerinin mutlaka 1 ohm den düşük bulunmasına itina gösteriniz.


Eğer MTL içim kısaca sigara içim modelini tercih ediyorsanız satın alacağınız coil ohm kıymeti 1.0 ohm den büyük olması gerekir. Bu içim modelinde ise yoğun buğu elde etmezsiniz sadece boğaz vurum performansı artar. Bu model bununla birlikte sigara içim modeli olarak geçmektedir. Sigarayı öykünmek ederek kişiye bereketli bir çekim sunar.

Ohm kıymeti Watt kıymeti ile ters orantılıdır. Bu biçim bilgiler kafa karıştırıcı gelebilir. Daha yalınlaştıracak olursak, ohm kıymeti düştükçe Watt kıymetini arttırabilirsiniz. Ancak şayet coil ohm kıymeti 1.0 yada daha fazlaysa Watt kıymetini mutlaka düşük tutmanız gerekmektedir. Aksi taktirde coil içindeki pamuk yanabilir ve yanık likit hazzı alabilirsiniz. Bu biçim bilgiler daha oldukca ileri düzen elektronik sigara kullanan bireyler için önemlidir. Coil sarımı yapmak isteyen kişiler bu biçim detayları göz önünde bulundurarak tellerini sarmalıdırlar.


Eğer ben daha basit bir kullanım isterim derseniz, markalar sizleri düşünmüş ve hazır coil modellerini üretmişlerdir. Örneğin Vaporesso Revenger kullanıyorsunuz ama coil tel sarımı ile uğraşmak istemiyorsunuz, markaya ilişkin birçok değişik ohm değerine haiz Vaporesso coil çeşitleri mevcuttur. Herhangi bir sarım yada pamuk ile uğraşmadan hazır bir halde kullanabilirsiniz.


Hazır coil kullanım avantajlarından birisi Watt değeridir. Bu biçim coil çeşitleri üzerinde “ohm kıymeti” ve “Watt aralığı” yazmaktadır. Bu sayede kullanıcı hangi Watt aralığını kullanımı icap ettiğini kolaylıkla öğrenir. Doğru Watt seviyesinde kullanım yardımıyla şahıs hem aletinden ultra performans alır aynı zamanda coil’inin kullanım ömrünü maksimuma çıkarır.


Özetle, bu yazımızda “Elektronik Sigara Ohm Ne İşe Yarar?” sorusunu yanıtladık. Bu biçim terimler başlarda bizlere fiziği anımsatsa da yada kafa karıştırıcı olsa dahi fazlaca basittir. Ohm ve Watt ilişkisini doğru kavrayarak elektronik sigaramızı bilgili kullanırız ve cihazımızdan ultra performans alabiliriz. Ayrıca, coil kullanımımız da doğru olacağı için uzun zaman yeni bir coile gereksinim duymadan elimizdeki bizlere yetecektir. Bu sayede, hem en çok performans sağlamış oluruz aynı zamanda daha ekonomik bir kullanıma kavuşmuş oluruz.