Uluslararası Yayınlanan Raporlara Göre Elektronik Sigara ve Sigara Karşılaştırmaları

Uluslararası birçok araştırmaya mevzu olan sigara ve elektronik sigara hakkındaki gösterilen son raporları yazımızda inceleyeceğiz. Objektif yaklaşımlar ile elektronik sigaranın hem faydaları aynı zamanda vücut için oluşturması olasılık zararlar üstünde bilgilendirici yazımızı sizlere sunmaktayız.


E sigara kullanımının uzun süreli tesirleri hemen hemen tam anlamıyla bilinmemektedir. Hayatımıza kısa zaman ilkin girmesinden dolayı, elikit ve esigara’lar üstüne hemen hemen yeni yeni deneyler yapılmaya başlanmış olup, raporlar kısa zaman ilkin yayınlanmaya başlamıştır. Eylül 2019’da Birleşmiş Devletler tarafınca gösterilen bir yazının neticelerini ve analizlerini yazımızda inceleyeceğiz.


Elektronik sigaralar bataryasından güç alarak, bulundurduğu likitin (nikotinli yada nikotinsiz) çözülüp buharlaşmasını sağlar. Böylece, kullanıcıya düzgüsel tütün yada sigara içiyormuş hissiyatı verir. E sigaralar, düzgüsel sigaraya alternatif olarak üretilmiş olup, fertleri sigara içerken soludukları binlerce zararı dokunan ve kanserojen maddeden kurtarmayı hedeflemektedir.


2004 senesinde, öncelikle Çin marketinde ortaya çıkmış olan elektronik sigaralar, 2016 yılındaki verilere nazaran; ABD’de bulunan yetişkinlerin %3.2’nin e-sigara kullandığı ortaya çıkmıştır. Bir öteki popüler adı ise “Vaping” olan bu yeni nesil e sigaralar, meydana getirilen tahminlere nazaran gittikçe kullanım payı artacak benzer biçimde görünüyor.

Elektronik Sigara Hakkında Bilinmesi Gereken Olgular

Esigara'lar sigarayı andırır; sadece en temel değişik tütün yakmamasıdır.

Üretimdeki ana amaç, bireylere sigarayı bıraktırmak yada azalttırmaktadır. Birçok kullanıcı bunu başardığını belirtmektedir.

Ancak, e-likitler içinde nikotin barındırdığı için hala zararı dokunan kısmının bulunmuş olduğu unutulmamalıdır.

Özellikle, düzgüsel sigarada olduğu benzer biçimde hem hamileler aynı zamanda erişkin olmayan bireyler için kullanması önerilmez. Bu anlamda birçok esenlik uzmanları muayyen engellemeler getirmek adına emekler yapmaktadır.

Sigarada olduğu benzer biçimde bireylerde, fena koku bırakmaz yada çevreye duman yaymaz. Tam bilakis kullanılan besin aromaları ile elektronik sigara içilen ortamda aroma esansının yaymış olduğu koku fertleri rahatsız etmez.

Bir öteki bilinmesi ihtiyaç duyulan ise, düzgüsel sigara kullanıcıları ile karşılaştırıldığında, esigara tüketicilerinde diş sararması benzer biçimde esenlik sorunları oluşmaz.

Elektronik sigaralar likit yada e-likit denilen sıvılar ile çalışır. Bu sıvılar içerik olarak müessir maddesi nikotindir. Normal sigarada bulunan binlerce zararı dokunan ve kanserojen maddeleri barındırmaz.

Elektronik Sigara Kullanımının Açıklanmış olan Yararları Ve Zararları


Birçok müstahsil şirket ve esenlik uzmanları, e sigaraların tütünün verdiği zararları oldukca azalttığını iddia etmektedir. Böylece, bireylere daha sıhhatli bir ömür seçimi vaat etmektedir. Bu mevzu üstündeki tartışmalar ve emekler hala devam etmektedir. Elektronik sigaranın, düzgüsel sigaraya oranla daha azca zararı dokunan olduğu kanısı birçok bilim adamı tarafınca kabul görülse de, araştırmalar ve analizler günümüzde hala devam etmektedir.


Hastalık Kontrol ve Engelleme Merkezi’nin (CDC) yapmış olduğu araştırmalar kararı yayınladığı raporda, elektronik sigaranın gebe olmamak koşuluyla bireyler tarafınca kullanabileceği ve mutlaka öteki tütün ürünlerine kıyasla gönül rahatlığıyla tüketebileceğini duyurmuştur. Tabi ki de, hiç bir kuruluş elektronik sigaranın zararsız bulunduğunu savunmamaktadır. Içerisinde bulunan nikotin sebebiyle bireylerin bağımlılıkları tetiklenmektedir. Bu nedenle, elektronik sigaralar sayesinde; nikotin ihtiyacımızı karşılarken düzgüsel sigarada bulunan öteki zararı dokunan maddeleri solumamaktayız.


Ayrıca CDC raporunda bulunan öteki mühim unsurlar;

Genç bireyler

Daha ilkin sigara içmemiş olanlar

Hamilelik sürecinde olan kişiler

Yukarıda bahsi geçen bireylerin elektronik sigaraya başlamamaları yada kullanıyorlarsa; sağlıkları açısından bırakmaları önerilmektedir.

Halihazırda geçindiren tartışmalardan birisi de, bireylerin şayet sigaraya başlama benzer biçimde bir düşünceleri varsa, “vaping” şu demek oluyor ki e-sigaraların daha iyi bir alternatif olmasıdır. Tabi ki de, daha ilkin sigara içmemiş yada deneyimlememiş bireylerin herhangi bir biçimde elektronik sigaraya yada sigaraya başlamasını önermiyoruz.


Elektronik sigara birçok insana sigarayı bıraktırmasına karşın zararsız olabileceğini korumak için çaba sarfetmek yanlış olur. Tabi ki de, vücudumuzda muayyen etkilere olacaktır. Bunun ana nedeni ise kullanılan likitler içinde nikotin olmasıdır. Bu nedenle, bütün e sigara kullanıcılarına önerimiz, nikotin oranlarını gittikçe düşürmeleri olacaktır.


E-sigaralar düzgüsel sigarada olduğu benzer biçimde direk akciğerlere iletim yapmaktadır. Ancak, ancak nikotin ihtiva ettiği için sigarada olduğu benzer biçimde öldürücü tesirleri bulunmaz. Ayrıca, e likitler yada likitler içerik olarak katran yada zifir benzer biçimde öldürücü moleküller bulundurmaz.


Bir öteki mühim nokta ise, şayet öncesinde sigara içmiyorsanız, elektronik sigaraya başlamanız sizi nikotine bağımlı hale getirebilir. Bu nedenle şayet öncesinde sigara içmeyi deneyimlemediyseniz yada sigara tüketicisi değilseniz, e sigaraya başlamanız önerilmez.


BMJ tarafınca 2018 de gösterilen tutanağa nazaran, elektronik sigara kullanmanın sigaraya oranla vücut için � daha azca zararı dokunan bulunduğunu ortaya çıktı. Sigara bireylerde organ çürümeleri, soluk darlığı yada kansere sebep olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Elektronik sigara üstünde meydana getirilen deneyler, likit muhteviyatında kanserojen maddeler bulunmaması sebebiyle bu biçim hastalıklara sebep vermediği ortaya çıkmıştır.


Sonuç olarak, elektronik sigaranın ortaya çıkışındaki en temel niçin sigaranın verdiği ölümcül etkilerden fertleri olabildiğince uzak tutmaktır. Ancak, unutulmamalı ki, e sigaralar katran, zifir, sıçan zehiri yada kanserojen maddeler içermese bile, likitler içinde nikotin bulunmaktadır. Bu nedenle bireyler, şayet evvelde sigara içmiyorlarsa, e sigaraya başlamaları mutlaka önerilmez. Bir öteki mühim vaziyet ise düzgüsel sigarada da olduğu benzer biçimde, hamilelik sürecinde olan kişilerin e sigara kullanmaması önerilmez.