Elektronik sigara, birçok sigara kullanıcısına bu bağımlılıklarından kurtulmasını sağlamaktadır. Bu yöntemin yanı sıra birtakım değişik yöntemlerde dikkatimizi çekmektedir. Bunlardan birisi de nikotin sakızlarıdır. Birçok uzman tarafınca yürütülen elektronik sigara ve nikotin sakızı üstüne emek harcamalar üstüne netice erişilmiş olup halka aleni biçimde yazı ile yayınlanmıştır. Sonuç ise e sigara kullanımının öteki yöntemlere kıyasla oldukça daha müessir olduğu ortaya çıkmıştır. Bu yazımızda sebepleriyle birlikte niçin nikotin sakızlarının e sigaraya oranla daha kuvvetsiz bir bırakma yöntemi bulunduğunu açıklayacağız.


Elektronik sigara kullanması son yıllarda hızla artmaktadır. Bunun nedeni ise, birçok yeni modelin ve değişik içim yöntemlerinin ortaya çıkmasıdır. Özellikle yeni nesil e sigara modelleri sıkça tercih edilmektedir. hem tasavvur olarak bununla birlikte içim olarak sigarayı öykünmek eden mekanizmaları ile birçok bireye bu bağımlılıklarından kurtulmada üstün yardımı olmaktadır.


Elektronik Sigara vs Nikotin Sakızı Araştırmaları



Uzun devam eden araştırmalar ile e sigara kullanması ve nikotin sakızı karşılaştırılması daha net bir sonuca ulaşılmıştır. Elektronik sigaranın nikotin sakızlarına oranla iki kat daha müessir olduğu ortaya çıkmaktadır. İngiltere’de meydana getirilen araştırmalar doktorların hastalarına e sigara üstüne ne söylemesi gerektiği mevzusuna daha müessir ve net yanıt getirmektedir. Sigarayı bırakmak isteyen hastalarına elektronik sigara mı yoksa nikotin sakızı mı önerme mevzusunda ikilime düşen uzmanlar bu araştırmalar cevabında daha net bir biçimde teklif de bulunabildiklerinin altını çizmektedir.

Sigaranın vücudumuzdaki zararları artık kati olarak bilinmektedir; hatta meydana getirilen yeni araştırmalar ile beraber birçok değişik hastalığa ve rahatsızlığa da niçin olduğu gözlemlenmektedir. Öyle ki, yılda yaklaşık 6 milyon insan ancak sigara içmekten ve sigaraya maruz kalmaktan ötürü hayatını yitirmektedir. Sigarayı bırakmak ise oldukca zordur. Hatta bırakmaya destek olmak adına birçok nikotin efektörler yada ilaçlar üretilmektedir. Ancak birçok fert bu biçim yardımcılara karşın bu bağımlılıklarından kurtulamamaktadır.

ABD’da sigara içen yetişkinlerin U’i her yıl sigarayı bırakmaya karar verilmiş olduğu verilere yansımaktadır. Alınan verilere göreyse, bu oranın ise ancak %7’si bırakma mevzusunda başarıya ulaşmış olmaktadır.


Elektronik sigara 2007 yılından itibaren ABD’da yaygın bir biçimde kullanılmaktadır ve 6.6$ milyar bir satış hacmine sahiptir. Genellikle bataryadan güç alan e sigara modelleri kullanılmaktadır. Sigaranın aksine tütün değil likit ile emek harcama mekanizmasına sahiptir. Likit ise ısınarak buharlaşmaktadır. Bu sebeple, bataryası olan yada pil ile çalışan cihazlar kullanılmaktadır. Birçok uzman ise elektronik sigara kullanırken çıkan buharın klasik sigaradan çıkan dumana gore gore oldukça daha azca zararı olan olduğunda hem fikirdir. Bu durumun ana nedeni ise buğu içinde kansere sebebiyet veren içeriklerin var olmamasıdır.


ABD’da yürütülen bir deneyde 900 adet sigara içen erişkin üstünde elektronik sigaranın tesiri kontrol edilmiştir. Deneyi yürüten komitenin başkanı olan Peter Hayek: “ Sigara kullanıcılarını kalp rahatsızlıkları, kanser ve akciğer rahatsızlığından uzak tutacak her türlü destek: e sigara ve nikotin sakızı şeklinde ürünler, sigaraya oranla oldukça daha iyidir.” Bu deneyde ise, oldukça kısa müddette 0 sigarayı tamamen bıraktığını belirtmiştir. Böyle kısa bir müddet içinde elde edilmiş bu biçim bulgular ise hem uzmanlara bununla birlikte doktorlara umut vermektedir.


Tüm Elektronik Sigara Modelleri Aynı Değildir



Yukarıda bahsi geçen deneyde kullanılan elektronik sigara modelleri ise FDA tarafınca onaylanmıştır. FDA: ABD Sağlık Bakanlığına onaylı bir yan kuruluştur. Burada kullanılan e sigara modelleri ise bataryası kuvvetli ve çekim gücü müessir cihazlardır. Bu nedenle elektronik sigara alışverişiniz esnasında malum markaları tercih etmeniz oldukca önemlidir.


Deneyin üzerinden bir sene geçtikten sonra, yetişkinlerin �’nin hala elektronik sigara kullandığı tespit edilmiştir. Bu oldukca mühim bir orandır ve uzmanlara sigarayı bıraktırma mevzusunda umut vermektedir. Yine de, uzmanlar altını çizmektedir: elektronik sigara kullanırken sigarayı azaltın veya tamamen bırakın. Bu bağımlılığınızdan kurtulmanıza oldukça daha destek olacaktır.

Vurgulamak istediğimiz bir öteki nokta ise elektronik sigaranın tamamen zararsız olmamasıdır. Sigaraya oranla � daha azca zararı olan olduğu ve kanserojen maddeleri içermediği kanıtlanmış olsa dahi içinde nikotin bulunmaktadır. Bu sebeple, ABD ve Avrupa’daki birçok ülke elektronik sigara kullanımının 18 yaşından çocuklara yasaklamıştır.

Aynı biçimde, gebe bireylerin de elektronik sigara yada nikotin sakızı kullanmaları mutlaka önerilmemektedir. Nikotinin hem anne üstünde bununla birlikte bebek üstünde zararı olan tesirleri olabilmektedir. Bir öteki mühim nokta ise, evvelde sigara içmeyen kişilerin de elektronik sigara başlamaları mutlaka önerilmemektedir.


Nikotin sakızının ve E Sigara Kullanımının tesirleri

Nikotin sakızı ise sigarayı bırakmak isteyen kişilerin deneyimlediği değişik yardımcılardan birisidir. Kişi bu sakızı çiğneyerek anlık nikotin ihtiyacını gidermeyi hedeflemektedir. Ancak doktorlar ve uzmanlar bu biçim sakızlar her insana önermemektedir. Bu sakızlar direk olarak kana karıştığı için şahıs de mide bulantısı yada baş dönmesine sebep olabilmektedir.

Nikotin sakızı ile karşımıza çıkan bir öteki sıkıntı ise, yeniden nikotinin süratli kana karışmasıyla birlikte birtakım kişilerde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkmaktadır. Kişilerin derilerin kimi kızarıklar oluşmakta ve şahıs de kaşınma isteği uyandırmaktadır. Tüm bunlara ek olarak, meydana getirilen araştırmalar cevabında nikotin sakızı tüketen kişilerin yeniden sigaraya başlama oranlarının devasa yükseklikte olduğu gözlemlenmektedir.

Elektronik sigara üstüne meydana getirilen deneylerde ise doğru ve kaliteli model tarzı ile bireylerin sigarayı bırakma yüzdeleri oldukca yüksektir. Öyle ki, Avrupa’daki birtakım ülkelerde elektronik sigara reçete ile satılmaktadır. Bu süreçte en mühim vazife bize düşmektedir. Sigarayı bırakmaya karar verdiğimiz zaman; elektronik sigara kullanırken sigara kullanımını minimuma indirmeli hatta mümkünse asla içmemeliyiz. İlk başlangıçta vücudumuz sigaraya karşı bir açlık çekse de bu oldukça kısa bir süreçtir. Nikotin ihtiyacımızı elektronik sigara kullanarak gidermemiz halinde sigarayı oldukça daha huzurlu bir biçimde bırakabiliriz.


Son olarak doğru elektronik sigara tarzı oldukca önemlidir. genel hatlarıyla e sigara modelleri ikiye ayrılmaktadır. Klasik elektronik sigara ve pod mod e sigara modelleri. Klasik elektronik sigara çeşitleri bataryaları olan ve bolca buğu çıkışı elde eden çoğu zaman nargile içim olarak geçen modellerdir. Pod mod elektronik sigara çeşitleri ise çoğu zaman düzgüsel sigarayı öykünmek eden yapıları mevcuttur ve MTL içim olarak da malum sigara içim özelliğine sahiptir. Pod mod modellerdeyse; boğaz vurum performansı daha ön plandadır ve çıkan buğu ise daha oldukça sigaraya yakın bir içim hissiyatı vermektedir.