Elektronik sigara tütün alışkanlığı olan kişiler tarafınca içilen bir sigara türüdür. E sigaralar bütün dünya’da çok yaygın kullanılıyor. Elektronik özelliğine haiz sigaranın daha hafifçe olduğu biliniyor. Türkiye’de elektronik sigara kullanıcıların sayısının çok fazladır. Elektronik sigara markalarının fazla olması, elektronik sigaraya olan ilginin artmasına niçin oldu. E-sigara markaları Joyetech, Vaporesso, Jull, , Aspire, Wismec, Smok, Eleaf, Kargertech, CosmigFog ve Delirium benzer biçimde markalardan oluşuyor. Bu markada ki e sigaraların özellikleri farklıdır. Elektronik sigaralar parça halinde olduğundan yedek parça olarak da satılabiliyor.


Elektronik Sigara Nedir?


Elektronik sigara, tütün özelliği bulunan sigaranın içme hissini elde eden bir sigara türüdür. Elektronik sigaranın temel yapısında atomizer sistem ve bataryadan bulunur. Atomizer içerisine konulmuş olan aroma sıvısı yardımıyla buhara dönüşüm sağlanmış olur. Atomizer sıcaklık üretmesini sağlamak için enerjinin tamamını bataryadan alır. Elektronik sigaradan oluşan buharı çekmek için çekim gücüne gereksinim duyulur. Oluşan buğu duman halinde e-likit olarak tanımlanır. Elektronik sigara küçük, orta ve büyük çapta kullanıcılara nazaran değişik kitlerden Dizayn edilmiş bir üründür. Elektronik sigarayı kullanarak içine dilediğiniz e-likit ekleyebilirsiniz.


Elektronik Sigara Nasıl Kullanılır?


Elektronik sigara sigarayı bırakmak için kullanılan bir sigara türüdür. Normal sigara benzer biçimde tütün ve nikotin özelliğine haiz değildir. Bataryası ve kiti bulunarak iki parça halindedir. Elektronik sigara buharlaştırma özelliğine haiz bir cihazdır. Kullanımı çok kolaydır. Hava sensoru yardımıyla duman oluşturur. Elektronik sigaranın uç kısmında bulunan boşlukta ki havayı çekerek duman oluşur. Bu duman düzgüsel sigarada olan duman benzer biçimde fazla değildir. Kartuş içinde bulunan alkolik, su, etanol, tütün çiçeği, alkolik sıvısı benzer biçimde destek maddeler bulunur. Elektronik sigara kullanması çok yaygınlaşmaya başladı. Özellikle 18 yaş üstü erişkin bireyler elektronik sigara kullanılıyor. Normal sigara bulunan rahatsız edici duman, elektronik sigarada bulunmaz. Hatta elektronik sigara kullananlar, kısa vakit içinde sigarayı bıraktığı gözleniyor. Elektronik sigaranın kullanımının rahat olması ve asla zahmet vermemesi kullanıcılara avantaj sağlar.


Elektronik Sigaranın Önemi


Elektronik sigaralar yaşamımıza girdikten sonrasında 100 sigara kullanıcıdan 70 tanesinin sigarayı bıraktığı gözlemlendi. Durum bu şekilde olunca da elektronik sigaraya olan alaka aniden arttı. Durum bu halde olunca da, sigara tiryakileri elektronik sigarayı tecrübe etme başladı. Fakat iradesini kifayetsiz kalanlar ve dış çevreden etkilenenler elektronik sigaranın bir işe yaramadığını söyledi. Fakat bilgili kullananlarda konum tam tersi olarak belirlendi. E sigara kullananlar düzgüsel sigara içenlere nazaran hem daha sıhhatli bununla birlikte tutum yönünden daha avantajlıdır. Sigara insan sağlığını negatif yönde etkiliyor. Sigara üstünde yazan ‘’sigara öldürür’’ yazısının bulunmasına karşın sigara içenlerin sayısı çok fazladır. Elektronik sigaranın temel amacı, sigarayı bıraktırmaktır.


Elektronik Sigaranın Avantajları


  • Elektronik sigara insan yaşamını müspet yönde etkilediğini söyleyebiliriz. E-sigara kullanıcıların avantajları ve dezavantajları bulunuyor. Avantajları şu şekildedir; 
  • Uzmanlar düzgüsel sigara kullanıcıların bedeninde kanserojen madde bulunduğunu belirtti. Elektronik sigara kullanıcılarında bu sıfır risk taşır.
  • Normal sigara dumanı üretmediğinden ötürü karbon monoksit ortalama 4000’e yakın kimyasal içeriğe haiz bulunmasına kimyasal içerik içermez.
  • Elektronik sigara kullananlar çevreye herhangi bir zarar vermez.
  • Sigara benzer biçimde ateş özelliği bulunmadığından ötürü, yangın çıkartma tehlikesi sıfırdır.
  • Sigara içenlerde olan soluk darlığı, elektronik sigara kullananlara nazaran daha fazladır. Elektronik sigara kullananlarda teneffüs düzgüsel ölçüde olur.


Elektronik Sigaranın Temizlenmesi


Elektronik sigaranın kullanması iyi mi rahat ise temizlemesi de o denli kolaydır. Elektronik sigara birkaç kere kullanıldıktan sonrasında temizlenmelidir. Günde 1 kere temizlenmesi yeterlidir. En fazla kullanılan temizleme standart temizlemedir. Atomizer tankında aşırı tortu birikintisi oluşmuşsa, ılık su ile temizlenmelidir. E sigarayı atomizer parçalarından ayırarak yıkanır. Her parçayı derhal sonrasında aparatlarını suyun altında tutarak yıkayın. Islak kalmayacak halde peçete yahut havlu ile kurumasını sağlayın. Yıkama hemen sonra tankın yeteri kadar temizlenmediğini düşünüyorsanız, bir kabın içerisine su koyarak mikro fırında ortalama 2 dakika suyu ısıtın. Ilık olan suyun içerisine parçaları koyarak bekletin. Su soğuyana kadar parçalar özleşmiş olur. Tank içinde maddeler suda çözülmüş olur. Daha sonrasında kaygan kalmayacak halde silerek, kurumasını sağlayın. E sigara günümüzde çok yaygın kullanılmaya başladı. Model olarak çok şık bir yapıya sahiptir.