Sigara zararları birçok ilmi yazı ve raporla kanıtlanmıştır. Her geçen gün, sigara içinde bulunan maddelerin vücutta sebep olduğu komplikasyonlara ve geri dönüşü olmayan zararlara bir yenisi eklenmektedir. 


Dünya üstünde 1 milyara yakın adamın sigara bağımlılığı problemi yaşamış olduğu bilinmektedir. Bir öteki şaşırtıcı malumat ise her 6 saniyede 1 şahıs yaşamını sigara yüzünden kaybetmektedir.


Çin’in Elektronik Sigaraya Karşı Tutumu

Yaşanan bütün bu ürkütücü vakalara karşın Çin şüphesiz en oldukça sigara kullanılan ülkedir. En oldukça nüfusa haiz olan bu ülke, sigara tüketiminde öteki ülkelere nazaran ilk sıradadır. Ülkede sigaraya bağlı artan ölümlerden ötürü deva arayan Çin Hükümeti bu çareyi elektronik sigarada buldu. 


Çinli bir eczacı tarafınca keşfedilen elektronik sigaranın aslolan amacı bireylerin nikotin ihtiyacını karşılamaktır. Sigarada bulunan maddelerden nikotin kullanıcılara bağımlılık yapmaktadır. İçerisinde bulunan öteki maddeler ise bireylere zarar verebilecek kanserojen yapıdadır. Bireyleri hasta eden yada öldüren içerikler ise nikotin dışındaki maddelerdir.


Elektronik sigarada kullanılan likit nikotin harici maddeleri içermez. Böylece, kullananların nikotin ihtiyacını gidererek sigarayı bırakma mevzusunda destek olur.


İngiltere’nin Elektronik Sigaraya Karşı Tutumu

İngiltere’de elektronik sigara kullanması yasaldır. Hatta doktorlar tarafınca reçeteyle verilmekte ve hastalara önerilmektedir. 


İngiltere'de bulunan Royal College of Physicians’da gösterilen 200 sayfalık raporda elektronik sigara ve sigara karşılaştırılması yapılmıştır. E-sigara kullanımının düzgüsel sigaraya nazaran oldukça daha güvenilir ve sigarayı bırakmaya büyük yardımı bulunduğunun altı çizilmiştir.


Bireyleri rahatlatan bir öteki keşif ise, e-sigara kullanımının düzgüsel sigaraya oranla � daha güvenilir olduğudur. 


İngiltere’deki doktorlar elektronik sigara yardımıyla kişilerin tekrar başlamamak suretiyle sigarayı bırakabileceklerini belirtmektedir. Hatta, İngiltere dahil Avrupa’daki birçok ülkede elektronik sigara yasaldır ve doktorlar öneri etmektedir. 


BBC’de meydana getirilen bir habere nazaran, elektronik sigarayı doğru nikotin seviyesinde ve dozda kullanmanız durumunda; sigarayı tamamen bırakabileceğiniz ve kanserojen maddelerden uzaklaşabileceğiniz vurgulanmıştır.


Dünyada Sigara İçme Yasağı ve Yaptırımları



Birçok Avrupa ülkesi sigaranın vermiş olduğu zararları halka aleni makaleler ile yayınlayarak sigara kullanıcılarını bilgilendirmeye çalışmaktadır.


İrlanda, sigara yasağı getiren ilk ülkedir. 2004’ten itibaren ülkede kapalı alanlarda sigara içmek yasaklanmıştır. Bu yasağa uymayanlar ise £2.000 ile cezalandırılmaktadır. Bunu takiben Birleşik Krallık ve İskoçya benzer biçimde ülkeler de bu yasayı uygulamaya başladılar.


Hatta, İngiltere’de sigara yasağı değişik bir boyuttadır. “Dumansız Hava Sahası” olarak adlandırılan proje ile fertleri, sigara alışkanlıklarından vazgeçirmek hedeflenmektedir. 


Orta Asya vatanlarında de benzer projeler vardır. Örneğin, Türkmenistan’da devlet, bireylerin daha sıhhatli ömür sürmeleri için birtakım önlemler almaktadır. 2000 senesinden beri bütün kamuya aleni alanlarda sigara içme yasağı bulunmaktadır. Bu yasa yardımıyla ülkede sigara satışları büyük miktarda azalmıştır. 


Kimi ülkeler ise bu biçim yasalara ayrıca sigara satış fiyatlarını arttırma yoluna başvurmuştur. Örneğin, Avustralya’da sigara fiyatları $20’dan başlamaktadır. Sigara fiyat artışından ötürü bireyler, nikotin gereksinimlerini elektronik sigara ile gidermektedir. 


Ülkemizde Sigara İçme Yasağı

Türkiye, sigarayla savaşım mevzusundaki yaptırımlarını günden güne arttırmaktadır. 


Kapalı alanlarda, otobüs yada minibüs benzer biçimde toplu nakliyat araçlarında, sıhhat kurumlarında ve okullarda sigara içme yasağı uzun zamandır uygulanmaktadır. Güncel olarak dumansız hava sahalarında sigara içmenin cezası 188 TL’dir.  


2019 yılında ise yeni bir kanun ile bireylerin kendi otomobillerinde dahi sigara içmeleri yasaklanmıştır. 


Sigara fiyatlarına da yüksek miktarda zam geldi. Bu biçim yaptırımlar fertleri sigarayı bırakmaya yönlendirmiştir. Ülkemizde de önceki yıllara oranla sigara satışlarında büyük miktarda azalma görülmektedir. 


Elektronik sigara, sigarayı bırakma şekilleri içinde en etkililerden birisidir. Likit, elektronik sigara kullanıcılarının tertipli satın alması ihtiyaç duyulan tek üründür. Günde bir paket sigara alan kişi ferdin toplam masrafına bakıldığında, likitler tutum ettirecektir.


Farklı elektronik sigara markalarına ilişik cihazları, ek olarak yüzlerce aroma ve likit seçeneği arasından damak tadınıza nazaran olan e-likitleri Buharistan’dan güvenle alabilirsiniz.