Elektronik sigara kullanıcılarının yadsınamayacak kadar mühim bir bölümü, evde likit yapımını tercih ediyor. Piyasada derhal her zevke müsait likit ürünü bulunuyor olsa da kimi kullanıcılar elektronik sigara deneyimini değişik bir boyuta çıkarmak ve kendi icra ettikleri likitlerle farklı tatlar tatmak isteyebiliyor. Likit demleme mevzusu da evde likit yapanların ne olursa olsun bilmesi ve uygularken dikkat etmeleri ihtiyaç duyulan bir nokta olarak karşımıza çıkıyor. 

 

Likit demleme, elektronik sigara likitinin tadını geliştirmek ve olası olduğunda iyi bir seviyeye taşımak için ihtiyaç duyulan periyodu tanımlıyor. Bu doğrultuda, hazırlanan likitlerin demleme sürecinde renklerinin zaman içinde koyulaşmaya başladığı görülüyor.  Söz mevzusu renk değişimi; likit içeriğini gerçekleştiren VG/PG, nikotin, aroma bileşenlerinin likit arasında birbiriyle karışarak özdeşleşmesi anlamına geliyor.

 

Fakat elektronik sigara likitlerinin demlenme periyodu, likitin tadından kokusuna kadar birçok şeyi etkiliyor. Bu nedenle hazırladığınız likitleri ne kadar vakit demleyeceğiniz ve likit içeriğindeki bileşenlerin birbirlerine tamamen karışarak iyi mi harika keyfi oluşturabileceği mevzusunda malumat sahibi olmanızda büyük yarar bulunduğunu söyleyebiliriz.

 

Likitinizi evde iyi mi hazırlayabileceğinizi öğrenmek için Evde Likit Yapımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

 

Likit Demleme Nedir?


 

Genellikle çay ve kahve için duymaya alışık olduğumuz demleme periyodu, elektronik sigara likitleri için de uygulanan bir metot olarak değerlendirilebilir. Hemen derhal benzer algılama gelen likit demleme, çay ve kahvede olduğu benzer biçimde içeriğin en ülkü noktaya erişmesi için ihtiyaç duyulan bekleme süresini anlatım ediyor. 

 

Dolayısıyla evde kendi yapmış olduğunuz likitlerin beklentilerinizi karşılaması ve harika bir elektronik sigara deneyimi yaşayabilmeniz, öteki birçok faktörün yanı sıra likitin demlenmesine de bağlı diyebiliriz. Likitler demlenmediğinde pişmemiş ve kimyasal bir tatta likitle karşılaşmanız olası. 

 

Hazır olarak satın aldığınız likitler ise şişelendikleri ilk andan kullanıldıkları ana kadar demlendikleri için birazcık daha olgunlaşmış biçimde olacaklardır. Diğer taraftan şayet tadının hala arzu ettiğiniz ölçüde olmadığını düşünüyorsanız, hazır likitleri de demleyebilmeniz olası. Peki likit iyi mi demlenir? Dilerseniz sizi daha çok merak ettirmeden zihninizdeki öteki soruları yanıtlamaya başlayalım.

 

Likit Demleme Nasıl Yapılır?


 

Demleme, daha ilkin de belirttiğimiz benzer biçimde bir şeyin olgunlaşması için lüzumlu olan bekleme süresine deniyor. Dolayısıyla likitinizin de içime müsait hale gelmesi ve e-sigara keyfinizi tamamlaması için belli bir müddet demlenmesi gerekiyor. Demlenme periyodu, şişeye doldurulan likit karışımının birkaç dakika süresince çalkalanması ile başlıyor. Ardından likitin müsait koşullar altında oksidasyona uğraması için beklemeye gereksinim duyuluyor. 

 

Likit demleme için uygulanan birçok yöntemden laf etmek olası. Ancak en yaygın ve rahat metot, likit karışımının bulunmuş olduğu şişeleri karanlık bir ortamda ve tam da oda sıcaklığında birkaç hafta bekletmek olarak anlatım edilebilir. Ek olarak, demlenme periyodu arasında şişeleri birkaç kere daha çalkalamanın oksidasyonu hızlandıracağını korumak için çaba sarfetmek yanlış olmayacaktır. 

 

Bir öteki likit demleme yöntemi ise likit şişesini el yakmayacak kadar sıcak bir su arasında 1-2 saat bekletmekten geçiyor. Daha sonrasında şişenin kapağını açarak oluşan gazın dışarı çıkmasını sağlamanız gerekiyor. Son olarak şişenizi yine kapaklayıp yine çalkalamanız ehil olacaktır. Bu halde öteki yönteme kıyasla oldukca daha süratli bir müddette likitinizi demleyebilmeniz olası hale geliyor.

 

Likit Demleme Süresi Ne Kadardır?


 

Elektronik sigara likitini demlemek için ihtiyaç duyulan bekleme süresi için net bir vakit dilimi vermek oldukca doğru olmayacaktır. Çünkü demleme süresi; demleme koşullarına, likit içeriğindeki bileşenlerin oranlarına, ısı, fer ve oksijen değişkenlerine ve size gore farklılaşabilir. 

 

Yani bütün koşullar ülkü olsa dahi sizin damak tadınıza uymadığı durumda demleme süresini birazcık daha uzatabilmeniz olası. Buna benzer halde ehil vakit demlendiğini düşündüğünüz likitinizi denediğiniz vakit hala kimyasal bir tat alabilmeniz de olası. Bu durumda da demlenme süresini uzatabilirsiniz.

 

Bu doğrultuda, sizin için en müsait demlenme süresini tecrübe etme yaparak belirlemeniz işinizi oldukca daha kolaylaştıracaktır. Diğer taraftan, likit demleme süresinin yaklaşık 1 ila 3 hafta içinde sürdüğünü belirtmemiz de bu mevzuda düşünce yürütmenize destek olacaktır. Peki sabırsızlıkla deneyimlemeyi beklediğiniz likitlerinizi demlemek için en müsait koşullar nedir?

 

İdeal Likit Demlenme Koşulları


 

Likitlerinizi demleme sürecine hazırlamadan ilkin, likit imal aşamalarını tamamen hijyenik bir ortamda tamamlamanız icap ettiğini belirtmeden geçmeyelim. Yani bileşenleri birbiriyle karıştırırken eldiven kullanmanız, dezenfekte olduğu için güvenilir olduğunuz şırınga ve beherglaslar kullanmanız hem sağlığınız bununla beraber e-sigara keyfiniz için son aşama mühim. Likit yaparken kullanacağınız malzemeleri ise Buharistan’dan temin edebilirsiniz.

 

Daha sonrasında ise hazırladığınız likitleri şişeleme aşamasına geldiğinizde tercih ettiğiniz şişenin yapısının da likit kalitesinde rol oynadığını göz önünde bulundurmanızda yarar var. Buna gore plastik şişeler yerine olası mertebe cam şişe kullanmanızı öneri ederiz. Fakat cam şişe kullanma şansınız yoksa, insan sağlığına ve gıdayla temasa müsait plastik şişeler kullanmanız icap ettiğini söylememiz gerekiyor.

 

Likitinizi şişeledikten sonrasında ise artık demleme sürecine geçebilirsiniz. Bu noktada, likitlerin güneş ışığı ile münasebet etmediğinden ne olursa olsun güvenilir olmalısınız. Aksi biçimde fer ve sıcaklık, molekülleri negatif etkileyecektir ve bu da demleme dönemini sekteye uğratacağından elektronik sigara deneyimininizi de negatif etkileyecektir. 

 

Dolayısıyla likitlerinizi karanlık bir ortamda demlemeye bırakmanızı öneririz. Fakat bu ortam sıcaklığının da 18°C ila 23°C aralığında olması icap ettiğini göz ardı etmemelisiniz. Buradan yola çıkıldığında buzdolabının demleme için müsait bir ortam oluşturmadığı kararına rahatça ulaşılabilir.