Elektronik sigara endüstrisi hemen hemen oldukça daha yeni bulunmasına karşın birtakım ülkelerde yasal olup bireylerin kullanımında herhangi bir engelleme yoktur. Öyle ki, kimi ülkelerde e sigara kullanması bir nevi ömür stili haline gelmiştir. Kişiler, bilhassa sigara içen yetişkinler bu bağımlılıklarından kurtulmak için elektronik sigaraya yönelmektedir. Ancak birtakım devletler elektronik sigaraya birtakım yasaklar getirmiştir. Eğer sık sık gezi ediyorsanız yada yurt dışından elektronik sigara satın almayı düşünüyorsanız bu yazımız sizlere fazlaca destek olacaktır. Yazımızda genel hatlarıyla “Elektronik sigara hangi ülkelerde yasal” ve “Elektronik sigara hangi ülkelerde yasak” sorularını yanıtlayacağız.


Ülkemizde elektronik sigara ve e likit üstüne hemen hemen herhangi bir kanun yoktur. Bu sebeple kişilerin ülke sınırları içinde elektronik sigara satın alma yada kullanımı üstüne herhangi bir engelleme yoktur. Kişiler kolaylıkla aleni alanlarda yada sigara içilebilen mekanlarda elektronik sigaralarını kullanabilir. Ancak yurtdışından e sigara yada likit alımlarında net engellemeler mevcuttur. Özellikle gümrükten geçebilecek mamüller kısıtlamasında bulunmuş olduğu benzer biçimde aynı zamanda, muayyen bir fiyatın üzerinde gelen mamüllerin her biri için vergi ödemek gerekmektedir. Bu durumda ise cihazlar fazlaca pahalıya gelmektedir. Eğer amacınız satın almak değil sadece aşağıda belirtilen ülkelere gezi etmeyi planlıyorsanız yasalarını bilmenizde yarar var.


ABD Birleşik Devletleri: ABD’de hem elektronik sigara ve likit üretimi fazlaca yoğundur bununla beraber kullanan şahıs sayısı fazladır. Hem satışı bununla beraber kullanması yasal olan bu ülkede 2016 yılından birtakım engellemeler getirilmiştir. Ülkede ancak FDA onayı olan cihazların satışı yasaldır. Ancak şayet cihazınızı 2016 yılından ilkin aldıysanız kullanmanızda devlet herhangi bir engelleme getirmemektedir.

Arjantin: Arjantin’de de devletimizde olduğu benzer biçimde satışı yasal değildir. Ancak devlet vatandaşlarının yada turistlerin elektronik sigara kullanımına herhangi bir engelleme getirmemiştir.


Şili: Şili’de ise konum birazcık daha farkına varır diyebiliriz. Şili’de hem elektronik sigara satılmasında bununla beraber ithalatında ancak tıbbi mamüller kategorisine giren onaylı cihazlar ve likit türleri satılmaktadır.

Brezilya: Brezilya ülkesinde vatandaşlar e sigara yada likit tüketimi serbesttir; sadece ithalat yada ihracatı yasak olduğu benzer biçimde ülke içinde de satılmasında legal engellemeler mevcuttur.


Meksika ve Kolombiya: Bu Güney ABD devletlerinde de şayet vatandaşıysanız yada turistseniz elektronik sigara kullanması yada e likit tüketimi serbesttir. Ancak ülke içinde bu biçim cihazların, yedek parçaların ve likit çeşitlerinin satışı yasak olup satan kuruluşlara ciddi yaptırımları bulunmaktadır.

Yukarıda bahsi geçen Güney ABD devletlerinde çoğu zaman Şili dışında kişilerin kullanımına herhangi bir engelleme getirilmemektedir. Ancak ülke içinde satılmasında, ithalat ve ihracatında net engellemeler mevcut olup yapılması niteliğinde hukuki süreç başlatılmaktadır.

Elektronik Sigara Hangi Avrupa Ülkelerinde Yasaldır?

Elektronik sigara endüstrisinin en oldukça geliştiği ülkeler çoğu zaman Avrupa içinde bulunmaktadır. Avrupa'da hem e sigara fabrikaları bununla beraber e likit üretim merkezleri fazlaca fazladır. Yine de ülkeden ülkeye birtakım değişimler gözlemlenebilmektedir.

Fransa: Fransa’da hem elektronik sigara üretimi bununla beraber e likit üretimi yasaldır ve büyük şirketler mevcuttur. Aynı halde, vatandaşların ve turistlerin tüketiminde herhangi bir engelleme yoktur

.

Almanya: Almanya e likit mevzusunda fazlaca gelişmiştir. İhracat yada ithalat dahil olmak suretiyle satışı tamamen yasaldır; herhangi bir engelleme yoktur. Aynı halde, ülke içinde elektronik sigara kullanması son aşama yaygındır.


İngiltere: İngiltere bütün dünyada elektronik sigara kullanımının en yaygın olduğu ülkelerin başlangıcında gelmektedir. Ülke içinde aygıt ve likit satışı tamamen legaldir.

Hollanda: Burada da aynı halde üretiminde, satılmasında ve kullanımında yasal herhangi bir engelleme bulunmaz.

Sonuç olarak, Avrupa devletlerinde elektronik sigara endüstrisi fazlaca gelişmiştir. Hem aygıt bazında bununla beraber likit bazında fazlaca değişik çeşitler üretilmekte ve birçok yapınak bulunmaktadır. Ayrıca, bu ülkelerde hem turistlerin bununla beraber kendi vatandaşlarının elektronik sigara kullanımında hiç bir engelleme bulunmamaktadır. Bu yazımızda “Elektronik Sigara Hangi Ülkelerde Yasal?” sorusunu cevapladık. Eğer kısa sürede yurt dışına gezi gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız, gideceğiniz ülkenin elektronik sigaraya olan yaklaşımını evvelinde bilmeniz fazlaca avantajlı olacaktır.