Elektronik sigaraya duyulan alaka bütün dünyada olduğu benzer biçimde devletimizde de gittikçe büyümektedir. Henüz legal olarak mağaza yada bayilerde satışı olası olmayan bu sektör kimi vakit tüketicileri “Elektronik sigara gümrükten iyi mi geçer” sorusunu merak etmekte ve cevaplar aramaktadır. Bu yazımızda elektronik sigara ve gümrük süreçleri hakkındaki bilgiler vereceğiz. Ayrıca, kaliteli ve özgün bir alışveriş için nelere dikkat edilmesi icap ettiğini anlatacağız.


Kimi bireyler yurt dışından e sigara siparişi vermek varken niçin Türkiye içinde tedarikçi bulayım demektedir. Yurt dışı siparişi aslen birtakım yönlerden avantajlı gözükse de meydana getirilen gümrük düzenlemeleri ve kontrolleri ile birtakım problemler baş gösterebilmektedir. Ürünler gümrüğe takılabilmekte, fazladan vergi çıkmakta yada gelen cihazlar feyk olup kişileri mağdur bırakabilmektedir.


Artan dolar ve euro ile elektronik sigara ve e likit çeşitlerinde de kimi tedarikçiler ve satıcılar zam yapabilmektedir. Kişiler ise yurtdışından elektronik sigara getirtmeyi düşünebilmektedir. Ancak bu konum bununla beraber birçok sorunu de getirmekte olup kişileri mağdur edebilmektedir.


Elektronik Sigara Yurt Dışından Getirtmek yada Kargolamak Mümkün mü?


Elektronik sigaranın icadı Çin’de gerçekleşmiştir. Bu nedenle bu sektörün öncü merkezi Çin’dir. Birçok e sigara markası ve likit markaları çoğu zaman Çin’deki fabrikalarda üretilmektedir. Üretim ana merkezi olduğu için ötürü da Çin piyasası öteki ülkelere gore daha ucuzdur. Ancak Çin’den elektronik sigara getirtmek olası müdür?


Özellikle 4 – 5 yıl öncesine kadar ithalat, doğrusu yurt dışından aygıt yada parça getirmek fazlaca daha rahattı. Ancak devletimizde konulmuş olan son kanunlar dolayısıyla ithalata muayyen sınırlamalar getirildi. Özellikle elektronik aygıt vb alımlarda muayyen bir dolar&euro sınırlaması getirildi. Bu limitin üzerindeki her bir şahsi alışverişlerinizde dahi muayyen vergi ödeme yükümlülüğümüz doğmaktadır. Bu sebeple, yurt dışından aygıt alırken dahi gümrük vergileri de eklendiği için cihazınız fazlaca pahalıya gelmektedir.


Kişilerin merak ettikleri konulardan birisi ise “Elektronik Sigara Gümrükten Nasıl Geçer?” Örneğin, bir aygıt beğendiniz ve siparişini verdiniz. Karşınıza öncelikle çıkabilecek sıkıntı yurt dışındaki satıcının güvenilirliğidir. Satıcı size aleti yollayacak mı yahut yollayacağı aygıt özgün mi benzer biçimde sorular oluşacaktır. İkinci handikap ise elektronik sigaranızın kargolanma ve ülkeye giriş periyodunun yaklaşık iki hafta yada daha çok sürmesidir.


Yurt dışından gelen her bir parça gümrük kontrolünden geçmektedir. Kimi vakit doğrudan olarak paketler açılıp içerik test edilmektedir. Kimi zamansa doğrudan olarak x-ray aletinden geçmektedir. Elektronik sigara alışverişi ise yasak malzemeler içinde olduğundan cihazınızın gümrüğe takılma riski son aşama yüksektir. Bu durumda devlet kargonuza el koymaktadır. Yurt dışındaki satıcınız ise herhangi bir mesuliyet kabul etmemektedir. Sonuç olarak hem aleti uzun zaman bekliyor olmuş olursunuz aynı zamanda paranız boşa gitmektedir. Bu biçim sorunlardan dolayı birçok Çinli satıcı Türkiye’ye ürün yada aygıt gönderimini kaldırmıştır. Sonuç olarak yeni yasal düzenlemeler ve engellemeler dolayısıyla elektronik sigara ve yedek parçaların gümrükten geçişi hemen hemen imkânsız olmaktadır.