Halk içinde dil yorgunluğu veya buharcı yorgunluğu olarak da anılan buharcı dili, uzun zamandır elektronik sigara kullanımına idame eden kişilerin en oldukca karşılaşmış olduğu problemler içinde yer alıyor. Peki buharcı dili nelerdir? Buharcı dili iyi mi geçer? 

 

Elektronik sigara dünyasının öncü markası E-buhar ailesi olarak bugünkü içeriğimizde, siz kıymetli elektronik sigara kullanıcıları için vaper’s tongue doğrusu buharcı dili hakkındaki dört gözle beklenen bütün soruları yanıtlayacağız.

 

O biçimde gelin lafı fazla uzatmadan öncelikle buharcı dili nelerdir sorusunu yanıtlayarak içeriğimize süratle giriş yapalım. 

Buharcı Dili (Vaper’s Tongue) Nedir? 

Uzun süredir elektronik sigara kullanımına devam ediyor ama kullandığınız likitin tadını alamıyor musunuz? Veya elektronik sigara kullanırken dilinizin uyuştuğunu mu hissediyorsunuz? 

 

Eğer bu sorulara verdiğiniz cevap “evet” ise yaşadığınız vaziyet, pek oldukca sigara ve elektronik sigara kullanıcısının karşılaşmış olduğu “buharcı dili” olabilir. 

 

Vaper’s tongue veya buharcı dili nelerdir sorusu, elektronik sigara kullananların tat kaybı yaşamaları ve içtikleri elektronik sigara likitini hissetmemeleri olarak yanıtlanabilir. Genellikle uzun zamandır elektronik sigara likiti kullanımına idame eden kişilerde görülen bu vaziyet, nadiren de olsa e-sigara kullanmaya yeni başlamış olan kişilerde ortaya çıkabilir. 

 

Karşılaştıklarında e-sigara kullananların büyük bir çoğunluğunu tehlike ve endişeye sürükleyen bu sıkıntı aslına bakarsak geçicidir ve alınabilecek birtakım önlemler ile ortadan kaldırılabilir. 

 

Genellikle 1 ila 3 gün devam eden buharcı dilinin birtakım kişilerde ise 2 haftaya kadar devam etmiş olduğu bilinmektedir. Ek olarak buharcı dili, tat alma duyusunda herhangi bir kalıcı hasara sebebiyet vermemektedir. 

 

Buharcı dili nelerdir, artık biliyorsunuz. Peki fakat buharcı dili niçin olur? Yazımızın bundan sonraki bölümünde buharcı dilinin ortaya çıkmasında müessir olan nedenleri sıralayacağız. Eğer buharcı dili probleminden muzdaripseniz yaşadığınız vaziyet aşağıda sıraladığımız nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. 

Buharcı Dili Neden Olur? 



Buharcı dili niçin olur sorusunu yanıtlamadan ilkin koku ve tat alma duyularımızla alakalı kısa bir bilgilendirme yapmak daha yararlı olacaktır. 

 

Beş duyu içinde birbiri ile en yakın ilişki kuranlar tat ve koku alma duyularıdır. Yani aslına bakarsak bir meyve yediğimizde aldığımız tat, koku ve tat alma duyularımızın birleşiminden meydana gelmektedir. Aslında gripken iştahımızı kapanmasının en temel nedeni de burnumuzun tıkalı olması ve yiyip içtiklerimizin tadını alamamızdır. 

 

Verdiğimiz örnekler normal olarak ki elektronik sigara kullanması için de geçerlidir. Eğer koku alma duyunuzda bir mesele varsa çektiğiniz elektronik sigara likitinin hazzı ya oldukca azca gelecektir veya asla gelmeyecektir. 

 

Öte taraftan erişkin bir adamın dilinde yaklaşık 2.000 ila 8.000 tane tat tomurcuğu vardır. Bu tomurcuklar haftada bir yenilenirler böylece tat alma duyusu daha dizgesel çalışmaktadır. Buharcı dili ise aslına bakarsak tat tomurcuklarının muntazam çalışmadığının göstergelerinden biridir. Peki buharcı dili niçin  olur? 

1. Susuzluk 

Buharcı dilinin en temel nedenlerinden bir tanesi susuz kalmaktır. Tükürük salgısının azalması ve buna bağlı olarak uzun bir müddet süresince susuz kalmak, dil üstündeki tat tomurcuklarının muntazam çalışmamasına niçin olur. 

 

Öte taraftan uzun zaman süresince, sigara veya elektronik sigara kullanımına devam edilmesi de tükürük salgısının azalmasına yol açacaktır. Tükürük salgısının azalması ise susuzluğa ve endirekt olarak da tat alma yetisinin azalmasına niçin olacaktır. 

2. Elektronik Sigara Kullanımına Yeni Başlanması 



Buharcı dili niçin olur sorusuna verilebilecek bir öteki cevap ise uzun bir müddet süresince sigara kullanımının arkasından elektronik sigaraya geçilmesidir. Sigara içmenin tat ve koku kaybını artırdığı derhal hepimiz tarafınca malum bir gerçektir.

 

Sigaranın bırakılmasının derhal arkasından elektronik sigaraya geçildiğinde ise koku ve tat alma duyusu yine etken olarak çalışmaya başlar. Bundan bir müddet sonra ise yine tat ve koku kaybı yaşanabilir. 

 

Çünkü, sigara bırakmak zannedildiğinden de zor bir süreçtir. Elektronik sigara kullanımına alışmak için zamana ihtiyacınız olması normaldir. Bu zaman zarfında buharcı dili ile birkaç kere daha karşılaşmanız muhtemeldir. 

 

Tüm bunların yanı sıra her neyse ki buharcı dili geçici bir ağız problemidir. Tat tomurcuklarının yenilenmesi ile beraber kendiliğinden ortadan kalkabileceği benzer biçimde alacağınız muhtelif önlemlerle oldukca daha kısa bir müddette kendiniz de test dibine alabilirsiniz. 

 

Sigarayı bıraktıktan sonrasında ciltte yaşanmış olan değişimler için Sigarayı Bıraktıktan Sonra Ciltte Yaşanan 4 Değişiklik başlıklı içeriğimize de göz atmayı unutmayın!

3. Aynı Aromanın Uzun Süre Tüketilmesi 

Elektronik sigara kullanımına bağlı olarak yaşanmış olan buharcı dilinin en mühim nedenlerinden bir öteki de aynı elektrik sigara likitinin oldukca uzun bir müddet süresince kullanımına devam edilmesidir. Bir zaman sonrasında dil bu tomurcukları bu tada ve kokuya karşı duyarsızlaşır ve buharcı dili görülmeye başlar.  

9  Maddede Buharcı Dili Nasıl Geçer? 




Daha ilkin de belirttiğimiz alabileceğiniz birkaç tedbir ile buharcı dilinden kurtulabilir, elektronik sigaranızı keyifle buharlamaya devam edebilirsiniz! 

1. Su Tüketiminizi Artırın 

Sebeplerinden bir tanesi susuzluk olan buharcı dilini önlemenin temel yollarından bir tanesi normal olarak su tüketiminizi arttırmak olacaktır. Sağlığınıza mühim seviyede katkıda bulunacak bu adım bununla birlikte elektronik sigara likitinden alacağınız aromanın lezzetini de arttırmaya destek olur.. 

2. Likit Aromanızı Değiştirin 

Sürekli olarak aynı aromaya haiz likiti tüketmek yerine bazı zamanlar likit aromanızı değiştirmenizi ve yeni lezzetler denemenizi öneri ederiz. Böylelikle hem damak keyfinize müsait değişik aromalar tatmış bununla beraber tat yorgunluğunu önlemiş olursunuz. 

 

Birbirinden leziz elektronik sigara likit önerileri için E-Sigaradan Aldığınız Keyfi Arttıracak Likit Önerileri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

3. Ağız Hijyeninizi Koruyun 



Elektronik sigara içerken daha yoğun bir lezzet tatmak istiyorsanız ağız hijyeninizi korumaya itina göstermeniz gerekiyor. Bunun için; 

Düzenli aralıklarla dilinizi dil fırçası veya dil sıyırıcı sayeinde temizleyebilirsiniz. Dilinizi pak tuttuğunuzda tat tomurcukları daha etken çalışır ve içtiğiniz elektronik sigaradan arzu ettiğiniz benzer biçimde tat alabilirsiniz. 

Ağız kuruluğunun önüne geçecek gargara, ağız spreyi benzer biçimde mamüller kullanabilirsiniz. 

Dişlerinizi günde minimum 3 kere fırçalamaya itina göstermelisiniz. 

Sözünü ettiğimiz bu adımları bir rutin haline getirerek buharcı dilinin önüne geçebilirsiniz. 

4. Mentollü Tatlar Deneyin

Normal şartlarda mentollü tatlardan hoşlanmıyor olsanız da buharcı dili iyi mi geçer sorusuna cevap olabilecek bir öteki tedbir de mentollü tatlara yönelmek. Çünkü ferahlık veren mentollü mamüller, deri ve dilde bulunan termoreseptör isimli hücreleri uyararak etken çalışmalarını sağlar. 

 

Mentollü elektronik sigara sıvıları, tat alma tomurcuklarını sıfırlarken buharcı dili sorununu da ortadan kaldırır.  

5. Sigarayı Bırakın 

Sigara kullanımının niçin olduğu rahatsızlıklardan bir tanesinin de buharcı dili bulunduğunu belirtmiştik. Bu doğrultuda uzun zaman süresince sigara kullanan kişilerde daha çok görülen dil yorgunluğunun çözüm yollarından biri sigaranın bırakılmasıdır. 

 

Eğer sigarayı bırakmak istiyor ama bu kararınızı iyi mi eyleme dönüştüreceğinizi bilmiyorsanız En Kararlı Şekilde Sigara Nasıl Bırakılır? başlıklı yazımızı okumanızı öneri ederiz. 

6. Elektronik Sigara Kullanımına Ara Verin 



Yaşadığınız buharcı dili problemininin yoğun elektronik sigara kullanımından kaynaklandığını düşünüyorsanız bunun önüne geçmek için elektronik sigara kullanımına bir süreliğine ara verebilirsiniz. Böylece kısa zaman içinde tat kaybınızın yok bulunduğunu göreceksiniz. 

7. Bir Süre Sade Nbase Kullanımına Ağırlık Verin

Buharcı dilinin aynı likit aromasının devamlı olarak kullanılmasından kaynaklandığı düşünüldüğünde tat tomurcuklarınızı dinlendirmek adına kısa süreliğine de olsa mütevazı nbase

tüketebilirsiniz. 

 

Nbase kullanımına dair detaylı malumat edinmek için Nbase Nedir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

8. Burnunuzu Temizleyin 

Buharcı dili iyi mi geçer sorusuna verilebilecek bir öteki cevap da burnunuz tıkandığında temizleyerek sinüslerinizi açmak olacaktır. Çünkü daha ilkin de sözünü etmiş olduğumuz benzer biçimde tat ve koku alma içinde yakın bir ilişki bulunmaktadır. 

 

Eğer sinüsleriniz kapalıysa daha azca koku alacağınızdan çektiğiniz likit de arzu ettiğiniz hazzı vermeyecektir. 

9. Doğal Uyarıcılara Yönelin



Buharcı diline yakalanan kişiler, organik uyarıcılar yardımıyla bu problemi ortadan kaldırabilirler. Örneğin Türk kahvesi ve sarımsak suyu tat ve koku alma duyularınızı eski haline getirmeye destek olacak en müessir uyarıcılar arasındadır. 

 

Öte taraftan zencefilin de uyarıcı tesiri bulunmuş olduğu bilinmektedir. Bunun için zencefili çiğneyebilir veya toz hale getirdikten sonrasında demleyerek içebilirsiniz. 

 

Yazımızda buharcı dili problemini bütün ayrıntıları ile ele aldık. Elektronik sigara kullanımına dair merak ettikleriniz için blog sayfamızı ziyaret edebilir, öteki içeriklerimize göz atabilirsiniz.