Elektronik sigaranızı kullandıktan bir müddet sonra likitinizden eski verimi alamamanız oldukca normaldir. Bunun nedeni atomizerin yeterince pak olmamasıdır yada coil’in eskimesidir. Bu yazımızda elektronik sigara kullanırken optimal performansa erişebilmek için yapılacakları anlatacağız. Böylece hem daha efektif çekim yapmış olup aynı zamanda likitinizin lezzetini daha net alabileceksiniz. 


Temiz Atomizer, Etkili Çekim Demektir!


Temizlenmiş atomizer yada coil e-sigaranızdan yüksek performansa ulaşabilmenin en basit yoludur. E-likit içerikleri, yedek parçalara kir bırakmaz; sadece çoğu zaman likitten kalan torkular bir müddet sonra performansı etkiler.


Genellikle koyu renge haiz e likit çeşitleri ve tatlı likitler çoğu zaman bir müddet sonra bu biçim performans düşüklüklerine sebep olabilmektedir. Hatta kimi vakit coil değişimi yapmış olduğunuz şekilde eski likitin tadını alabilirsiniz. Özellikle, evvelde tobacco, kahve yada tarçın şeklinde baskın aromalı likit kullandıysanız; atomizeri temizlemezsiniz önceki likit tadını alma ihtimaliniz vardır.


Step Step Atomizer Temizliği

Birinci Step: ilk başlarda coil atomizerden ayırılmalıdır ve atomizerin öteki parçalarını çıkarınız. Parçaları çıkarma esnasında, hangi parçanın hangi yönde takıldığına dikkat ederek çıkarmakta yarar. Atomizeri yine birleştirirken basit olması açısından önemli. Bu işlemleri yaparken elektronik sigara parçalarınızı bir kase de toplayabilirsiniz; böylece temizleme işlemi daha basit ve süratli olur. Atomizer temizliği için internette birçok metot bulabilirsiniz. Ancak aşağıda sıralayacağım yöntemler en etken olanlardır.


Standart temizleme: şayet atomizer tankında oldukça fazla torku birikmediyse, ılık su ile temizleme müsait olacaktır. E sigara atomizer parçalarını ayırdıktan sonrasında her bir parçayı akan suyun dibine tutunuz. Daha sonrasında peçete yada havlu sayeinde parçaları kurutunuz. Bu işlemleri bitirdikten sonrasında parçaları kurumaya bırakınız. 


Eğer tankınızın yeteri kadar pak olmadığını düşünüyorsanız, fazladan step eklemekte yarar var. Küçük bir kaba su koyunuz ve mikro dalga fırında 2 dk kadar ısıtınız. Ilık suya parçaları koyunuz. Su soğuyana kadar parçaları bırakınız. Daha sonrasında parçaları çıkarıp havlu yada kağıt peçete ile temizleyip kurutunuz. Parçalar tamamen kuruduğunda birleştiriniz.


PG Temizleme: Atomizer temizleme de bir başka metot ise PG ile temizlemedir. Bu yöntemde de, minik bir kaba PG doldurunuz. Sadece PG almak istiyorsanız; nbase sayfasına tıklayabilirsiniz. “PG100” kıymetini seçerek saf PG alabilirsiniz. VG ile temizlemek oldukca daha zordur. PG daha akışkan olduğundan temizlemek daha etken olacaktır. Parçaları bir otuz dakika kadar PG dolu kapta beklettikten sonrasında çıkarıp peçete ile temizleyiniz. 


Farklı Atomizer Temizliği Yöntemleri

Eğer daha net sonuçlar istiyorsanız değişik ev malzemeleri ile temizliği gerçekleştirebilirsiniz. 


Karbonat ile temizlik: Karbonat ile temizlik fazlaca etken bir yöntemdir. Bu metot ile parçalar son aşama pak olur. Daha sonrasında parçaları çıkararak peçete ile temizleyerek kurumaya bırakınız.

Ethanol ile temizleme: Ethonal ile atomizer temizliği fazlaca etkilidir ve torkuları net biçimde cihazınızdan söker. Daha sonrasında tekrar peçete ile temizleyip kurumaya bırakınız.

Sirke ile temizleme: Sirke fazlaca asidik bir madde olduğundan atomizer ve yedek elektronik sigara parçaları temizleme de fazlaca etkilidir. Ancak, sirke kullandıktan sonrasında parçaları su ile durulayıp kurumaya bırakınız.

Not: Kimi elektronik sigara kullanıcıları atomizerlerini temizlerken bulaşık deterjanı yada limon suyu kullanmaktadır. Eğer elinizde ancak bunlar bulunuyorsa, temizleme sonrası su ile iyice durulayınız. Daha sonrasında 0 kuru olana kadar bekleyiniz.


Ultrasonic Atomizer Temizleyici: Eğer atomizerinizin ve elektronik sigara parçalarınızı net bir biçimde temizlemek istiyorsanız ultrasonic temizleyiciler en etken ve uzman yöntemdir diyebiliriz. Ultrasonic temizleyiciler çoğu zaman mücevher yada kıymetli metallerin temizliğinde kullanılmaktadır. Eğer bu biçim bir temizleyiciye sahipseniz 10 dakika içinde etken sonuçlar alabilirsiniz.

Elektronik Sigara Coil Temizliği 



Elektronik sigara likitinizinden alacağınız performansı düşüren bir öteki sebep ise coil inizde torku oluşması yada kirlenmesinden kaynaklanmaktadır. Elektronik sigara kullanımında iki tane coil bulunmaktadır. Bunlardan biri replaceable öteki ise rebuildable olarak geçer. Her iki coil’in de temizleme yöntemini detaylıca yazımızın devamında anlatacağız.


Replaceable Coil Temizliği

Replaceable coil sub-ohm tank ile gelmektedir ve temizliği teknik olara mümkündür. Ancak, ilk gün ki şeklinde sıfır ve saf biçimde olmayacaktır. En iyi biçimde, coilinizin kullanımını birkaç hafta daha uzatabilirsiniz. Kirlenmiş yada oldukca kullanılmış coil’lerinizi su yada yukarıda belirtilen malzemelerde yıkadıktan sonrasında kurumaya bırakınız. Özellikle replaceable coil içindeki pamuğun yeterince kuruması oldukca önemlidir. Coil temizliği stepleri şu şekildedir:


E sigara coil’inizi ethanol, sirke yada ılık suyun olduğu kapta 2-3 saat kadar bekletiniz.

Daha sonrasında e-sigara parçalarını suyun altında tutunuz ve durulayınız.

Coil'inizin aleni kısmından üfleyiniz ve suyun hava deliklerinden çıktığından güvenli olunuz. 

Son olarak suyun tamamen gittiğinden güvenli olana kadar elektronik sigara parçalarınızı kurumaya bırakınız.

Güneşte yada ısıtıcı önüne bırakarak bu periyodu hızlandırabilirsiniz.

Yukarıda da belirtildiği suretiyle bu biçimde temizlik yapmanız coil’inizi ilk günki haline döndürmeyecektir fakat performansını arttırabilirsiniz.


Rebuildable coil Temizliği

Eğer rebuildable coil kullanıyorsanız; coil’inizi temizleyebilirsiniz değil ne olursa olsun temizlemelisiniz. Özellikle rebuildable coil çeşitleri diğerlerine bakılırsa daha süratli aroma performansı düşebilir; sadece takip edeceğiniz birkaç step ile rahatça coil temizliği yapabilir ve yenisi şeklinde yüksek performansa ulaşabilirsiniz.


ilk başlarda yapmanız fitili coil’den ayırmanızdır; zira yakmak istemezsiniz. Eğer coil’iniz iyi durumdaysa hafifçe kuru ateşleme zarar vermeyecektir. Daha sonrasında ateşleme tuşuna birkaç kez basınız ve bütün likitin gittiğinden güvenli olunuz. Daha sonrasında coil’in ısısının düşmesini bekleyiniz.


Eğer bu step evvelde yapıldıysa, yine yine yapmanız işe yaramayabilir. Bir sonraki stepe geçmenizde yarar var.


Fitili coilden ayırınız.

Ateşleme tuşuna basarak coil’i hafif ateşleyiniz.

Daha sonrasında atomizeri elektronik sigara gibi olmaktan ayırınız.

Atomizeri ve coil’i su altında tutunuz.

Kullanmadığınız diş fırçası ile coil’i yavaşça temizleyebilirsiniz.

Daha sonrasında temizlemek için yine suya tutunuz.

Son olarak, dry burn olarak da bilenen ateşlemeyi tekrarlayınız ve coil üstündeki son su damlacıklarınında gittiğinden güvenli olunuz.

Ayrıca, diş fırçası ile temizlik yaparken bulaşık deterjanı da kullanabilirsiniz. Ancak daha hemen sonra parçaların iyice durulandığından güvenli olunuz.


Düzenli coil temizliği, bilhassa rebuildable coil çeşitlerinde coil’in ömrünü fazlaca uzatır. Fakat, uzun süreden beri aynı coili kullanıyorsanız ve bu steplere karşın performansı artmıyorsa, yeni coil’e geçme zamanınız gelmiştir.


Sonuç olarak tertipli coil ve atomizer temizliği yaparsanız; coil ve elektronik sigaranızdan alacağınız performans kalitesi artar. Ayrıca, kullanmış olduğunuz coil’in ömrünü uzatmış olursunuz. Ancak, yukarıda belirtilen steplere karşın hala düşük performans alıyorsanız, artık coil’inizin eskidiği anlamına gelmektedir. Daha etken elektronik sigara içimi için coil değişimi daha etken netice olacaktır. Tüm coil çeşitlerimizi buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.


İyi içimler dileriz.